Näin alkoi tuoreen ylioppilaan koulutie 12 vuotta sitten – katso hellyttävä video

Lakkiaiset ja valmistujaiset nostavat usein muistoja mieleen nuoren koulutaipaleen varrelta: "Vastahan tuo lapsi ensimmäiselle luokalle meni." Hämeenlinnalainen Inka Turtola painaa pian valkolakin päähänsä, mutta hänen aivan ensimmäinen koulupäivänsä tallentui Hämeen uutisten lähetykseen 12 vuotta sitten.

Kotimaa
Inka Turtola
12 vuotta sitten Inka Turtolaa haastateltiin Hämeen Uutisiin, kun hän oli aloittamassa koulutiensä Rengossa. Lauantaina Inka viettää ylioppilasjuhliaan Rengossa.

Vuonna 2003 Nummen koulun ensimmäisen luokan aloitti kaksi oppilasta. Koulussa oli yhteensäkin vain kolmisenkymmentä oppilasta. Kahdentoista vuoden takaisesta kouluunmenohaastattelustaan Inka Turtola muistaa sen, miten häntä jännitti.

– Sen muistan tuosta haastattelusta, että toimittaja kysyi minulta lempiainetta. Vaikeaa oli vastata, kun en tiennyt, mitä aineita siellä koulussa mahtaa oikein olla. Aika jännittävä ja hauska se ensimmäinen päivä kuitenkin oli, muistelee 18-vuotias Inka Turtola.

– Koen tosi hienona asiana sen, että olen voinut käydä ala-asteen pienessä kyläkoulussa. Eri-ikäisten kanssa samassa porukassa oli helpompi ihmisten olla erilaisia keskenään. Oli eri-ikäisiä kavereita ja kaikki otettiin aina tosi hyvin mukaan. Yhteishenki oli hyvä.

Nummen alakoulu lakkautettiin muutama vuosi sitten. Se tuntuu Inkasta edelleen haikealta.

– En olisi halunnut, että se loppuu.

Inka kävi yläasteen Hämeenlinnassa Kaurialan koulussa, jossa hänellä ei ollut ennestään yhtään tuttua.

– En silti paljon jännittänyt, siellä tutustui ihmisiin aika nopeasti ja sain tosi hyviä kavereita.

Lukiosta jäi mieleen hyvä yhteishenki

Inka Turtolan mukaan peruskoulu meni sen kummemmin tulevaisuutta ja mahdollista ammattia miettimättä. Yläasteen jälkeen suuntana oli Kaurialan lukio Hämeenlinnassa.

– Valitsin Kaurialan lukion, koska olin kuullut siitä hyviä juttuja. Lukiossa sitten vasta tuli ajatuksia, kun hiffasi, että mitä sitä oikein haluaa tehdä tulevaisuudessa.

– Kirjoitukset eivät onneksi olleet niin kammottavat kuin ehkä jossain vaiheessa ajatteli. Ihan hyvin meni, vaikka olihan tämä erilainen kevät kuin ikinä ennen.

Parhaana muistona koulusta on Inkalle jäänyt mieleen hämeenlinnalaisen Kaurialan lukion hyvä yhteishenki.

– Yhteishengestä voi antaa omalle lukiolle ainakin kymppiplussan!

Inka Turtola hakee parhaillaan jatkokoulutuspaikkaa. Inka on jo ehtinyt hakea teatterikorkeakouluun ja saanut kuulla tulleensa hylätyksi.

– Mutta pian voi yrittää uudelleen. Alana teatteri kiinnostaa muutenkin, vaikka teatteritieteen opinnot. Toivon, että minulla on kuitenkin syksyllä jokin paikka, jossa opinnot voin aloittaa, huikkaa iloinen Inka.