Valtaosa urheilijoista käy armeijansa normaalisti – video

Vain harva pääsee suorittamaan armeijan vähillä kasarmiaamuilla. Valtaosa urheilevista varusmiehistä käy treeneissä kasarmilta käsin.

urheilu
Sotilaat harjoittelevat.

Huippu-urheilijoiden varusmiesaika on ollut pinnalla sen sen jälkeen, kun apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin totesi, että huippu-urheilijoiden lyhennetty asevelvollisuus on epätasa-arvoista muiden varusmiesten kannalta.

Räätälöity urheilijan varusmiesaika on vain harvojen – lähinnä kansallisen huipun – herkkua. Valtaosa urheilijoista suorittaa armeijansa siinä, missä muut.

Säkylässä sijaitsevassa Porin Prikaatissa palvelee paljon muun muassa Rauman Lukon, Porin Ässien ja Turun Palloseuran jääkiekkoilijoita. He saavat vapaata esimerkiksi aamuharjoituksiin ja pelimatkoihin. Jos armeijataidot eivät kehity muiden tahdissa, kerrataan sotilaan taitoja iltaisin.

– Niin paljon toistetaan samaa, että jälkeen ei jää, toteaa Porin Ässien juniori Matias Varttinen.

Aivan kevyttä ei kuitenkaan urheilun ja inttiajan yhdistäminen ole.

Välillä tulee sellaisia hetkiä, että tekisi mieli ottaa happea

Roni Sevänen

– Välillä tulee sellaisia hetkiä, että tekisi mieli ottaa happea, mutta kyllä tämä on ihan hyvin mennyt, toteaa Rauman Lukon junioriRoni Sevänen.

Revänen pelasi kauden aikana Rauman lisäksi myös Keuruulla, joten matkustamista on riittänyt. Tammikuu oli molemmille luonteva hetki aloittaa puolen vuoden armeijajakson ja syksyllä voi keskittyä täysillä jääkiekkoon.

– Upseerikouluun en halunnut lähteä. Puoli vuotta sopii hyvin, kun varusmiespalvelu on pakko suorittaa, laskeskelee Varttinen.

Yhdessä tekeminen näkyy myös matkustelussa

Porin Prikaatin toisen jääkärikomppanian päällikkö Antti Parviainen kertoo, että järjestelmä toimii, kun seurat antavat otteluohjelmansa ja harjoitteluaikataulunsa Puolustusvoimille.

Nuoret jääkiekkoilijat menevät treeneihin usein kimppakyydillä ja Joukkueet maksavat hieman bensarahoja. Varttisen ja Seväsen esimies on tyytyväinen jääkiekkoileviin miehiinsä. Parviaisen mukaan jääkiekkoilijat ovat jopa äärimmäisen hyvää materiaalia.

– Nuoresta pitäen miehillä on ollut joukkuehenki, eli yhdessä tekeminen. Tämän lisäksi fyysinen kunto helpottaa monta asiaa, kun esimerkiksi jääkärikomppaniassa on vauhtia välillä hyvinkin paljon, Parviainen kertoo.

Katso videolta pidemmät haastattelut Säkylän Porin Prikaatista.