Suosittu tubettaja: "Mitä enemmän näytät videolla sun elämää, sitä enemmän heitä alkaa kiinnostaa"

Tubettaja Iina-Katariina Haataja jakaa elämänsä nettiin, noin 16 000 seuraajalle. Mutta kaikkea hän ei halua paljastaa, vaan vetää rajan yksityisyytensä suojaamiseksi.

ilmiöt
Tubettaja Iina-Katariina
Kuvakaappaus videosta

Iina-Katariina Haataja on kajaanilaislähtöinen, tavallinen nuori nainen. Blogia aluksi kirjoittanut Iina-Katariina päätti reilu vuosi sitten lisätä muutaman videon omaan nettipäiväkirjaansa ja huomasi, että videoissa on tulevaisuus.

– Pidin blogia noin 3–4 vuotta. Huomasin, että kirjoittaminen ei ollut vahvinta osaamistani. Rupesin miettimään, missä tuntisin itseni vielä paremmaksi.

Videoita katseltiin ja kommentoitiin, ja kanavalle alkoi sadella tilaajia. Kirjoittaminen jäi.

– En edes tiennyt, että tällaista youtubettamista on olemassa. Siellä olikin ihan oma maailma.

"Kaikkea en lähtisi ikinä paljastamaan"

Iina-Katariinan arkisia askareita seuraa YouTubessa pian noin 16 000 silmäparia, jotka tilaavat naisen videokanavaa. Ihan kaikkea ei avoin tubettaja kuitenkaan paljasta.

– Kaikkea en lähtisi ikinä paljastamaan. Esimerkiksi seurustelusuhteita, niistä en halua laittaa. Ja jos teen tätä vaikka kymmenen vuoden päästä ja mulla olisi lapsi, niin en mä niitä halua laittaa nettiin. Netti on kuitenkin niin iso paikka jaseuraajamäärätkin kasvavat. Kyllä mä haluan jonkun yksityisyyden siinä pitää.

Innokkaimmat ovat alkaneet itkemään. He ovat odottaneet niin kauan, että pääsisivät näkemään minut.

Iina-Katariina Haataja

Uteliaiden katsojien lisäksi tubettaja on joutunut nettivihan uhriksi.

– Mitä enemmän avaat ovea ja mitä enemmän näytät videolla sun elämää, sitä enemmän heitä alkaa kiinnostaa. Tulee kysymyksiä enemmän. Siinä pitää vaan muistaa se raja, Iina-Katariina sanoo napakasti.

– Meistä tubettajista on netissä ilkeitä tekstejä, myös minusta. Joku saattaa tulla Instagramissa sanomaan, että "oot ihan hirvee ihminen" tai ulkonäköä kommentoidaan. Aluksi se kohahdutti enemmän. Ilkeitä kommentteja tulee pari viikossa. Kun ei välitä niin niitä tulee vähemmän.

Tubettajia fanitetaan jopa pyörtymiseen saakka

Ensin tulivat blogit, sitten vlogit. Videoiden jakaminen sosiaalisessa mediassa on helppoa ja kynnys on matala. Iina-Katariina kertoo seuraajiensa olevan pääasiassa nuoria.

– Tosi nuoria, alakouluikäisiä. Teini-ikäiset ovat suurimpia seuraajajoukkoja. Täysi-ikäisiäkin kyllä on, Haataja kertoo.

Kuvakaappaus Iina-Katariinan videoista.
Kuvakaappaus YouTubesta.

Vloggaajien fanittamista voisi melkeinpä verrata artistien fanittajiin. Tubettajille ja faneille järjestetyssä Tubecon-tapahtumassa yksi fani pyörtyi, Iina-Katariina kertoo. Hänen edessään ei olla pyörrytty – vielä.

– Innokkaimmat ovat alkaneet itkemään. He ovat odottaneet niin kauan, että pääsisivät näkemään minut. Meneehän siinä itsekin shokkiin, että apua, ei ole mitään hätää.

Kaveeraajia löytyy

Pieneltä paikkakunnalta Espooseen muuttanut Iina-Katariina Haataja kertoo perheen ja ystävien pitävän naisen tubettamisesta. Vanhatkin ystävät ovat tykänneet – ehkä liikaakin.

– Jotkut ottavat minuun nyt vasta yhteyttä, yrittävät kaveerata. Puhuttelevat muruina ja rakkaina, vaikka ei oltaisi puhuttu vuosiin. Ehkä tubettaminen vaikuttaa, kun harrastus on julkisempi, suosittu tubettaja miettii.

En edes tiennyt että tällaista youtubettamista on olemassa. Siellä olikin ihan oma maailma.

Iina-Katariina Haataja

Tulevaisuudesta emme vielä tiedä. Tubettaminen tuntuu pirteästä Iina-Katariinasta juuri siltä omalta jutulta, vaikka yhden videon kuvaamiseen ja editoimiseen menisikin kaksi päivää.

– Mä toivon, että tulevaisuus jatkuu somessa. Tämä on minulle harrastus, mutta kukapa tietää, jos mä vaikka saisinkin tästä itselleni ammatin.

Faneista ja vihaajista huolimatta Iina-Katariina on edelleen se sama tavallinen tyttö.

– Olen ihan tavallinen ihminen, tavallisessa arkielämässä, vaikka teenkin videoita. Oman elämän kuvaaminen on kieroutuneella tavalla mielenkiintoista, on kivaa näyttää omaa elämää.