1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tältä näyttää rock`n roll!

New Yorkin maaginen 1970-luvun rock-maailma näyttäytyy laajalla skaalalla Helsingissä. Bob Gruenin ikoniset valokuvat Ramonesista, Blondiesta, New York Dollsista ja Patti Smithistä toimivat oivana vastinparina Kiasman Robert Mapplethorpe -näyttelylle.

kulttuuri
The Ramones kuvattuna New Yorkissa 1975.
The Ramones kuvattuna New Yorkissa 1975.Bob Gruen

– Keith Richardsista on vaikea ottaa huonoa kuvaa. Hän näyttää hyvältä silloinkin, kun hän näyttää huonolta. Mick Jagger taas on erittäin kiinnostunut siitä, millaisia kuvia hänestä otetaan.

Näin sanoo maailman tunnetuimpiin rock-valokuvaajiin kuuluva amerikkalainen Bob Gruen (s.1945). Helsingissä vieraileva Gruen tietää mistä puhuu, sillä hän kuvannut suurimmat bändit ja rock-tähdet 1970-luvun alusta alkaen. Lista on häkellyttävä: Led Zeppelin, The Who, David Bowie, Tina Turner, Elton John, Aerosmith, Kiss, Alice Cooper. Kuvat ovat parhaillaan esillä Kaapelitehtaan Pannuhallissa.

– Rockissa on kyse muustakin kuin musiikista. Rock on ulkonäköä, hiustyylejä, asennetta. Rolling Stones on täydellinen esimerkki siitä, mitä rock-bändi näyttää.

New Yorkista kotoisin oleva Gruen on tallentanut myös kotikaupunkinsa rock-elämän kulta-ajan, 1970-luvun. New York oli punkin ja uuden aallon toinen keskus Britannian ohella. Kaupungista ponnisti samaan bändejä, kuten Blondie, Ramones, New York Dolls, Patti Smith Group - kaikki ne tallentuivat Gruenin filmille.

– Debbie Harryn tunsin jo ennen Blondieta. Pyörimme samaan aikaan CBGB`s -klubilla, joka oli uuden aallon rockin keskuspaikka. Debbie on mitä maanläheisin tyyppi - hän käy jatkuvasti syntymäpäivilläni, Gruen naurahtaa.

Bob Gruen
Bob Gruen Markku Ulander / Lehtikuva

Naapurini John Lennon

Bob Gruen on tunnettu myös toisesta rock-ystävästään. Hänen naapuriinsa New Yorkin Greenwich Villagessa muutti 1970-luvun alussa eräs John Lennon.

– John ja Yoko asuivat kulman takana. Olin tavannut heidät eräässä kuvaussessiossa. John piti kuvistani ja yksi niistä päätyi "Some Time in New York City" -levyn kanteen.

Gruen on ottanut ehkä kuuluisimman kuvasarjan John Lennonista, ikoniset New York City -teepaita-kuvat vuodelta 1974.

– En anna kuvattavalle ohjeita, vaan olen kärsivällinen ja odotan hetkeä, jolloin he näyttävät luontevilta. Luultavasti siksi kuvat onnistuivat.

Gruen tapasi Lennonia kaikki ne yhdeksän vuotta, jotka tämä ehti asua New Yorkissa.

– John oli nokkela, vitsailija, joka osasi tiivistää asiat yhteen viiltävään lauseeseen. Vietimme railakasta baarielämää 70-luvun alussa. Oli huvittavaa liikkua Lennonin seurassa, sillä kaikki palvoivat häntä.

– Haluaisin kuitenkin muistaa hänet sellaisena kuin hän oli vuonna 1980, juuri ennen kuolemaansa. Hän raitistui ja otti todella vastuuta perheestään, erityisesti pojastaan Seanista. Hän kasvoi lopulta aikuiseksi.

Lue seuraavaksi