Toimitusjohtaja saa kohta myös puutarhurin paperit

Puutarha-alan valmistuvat opiskelijat saavat todistuksensa pari viikkoa myöhemmin kuin useimmat muut. Opiskelusta melkoinen osa hoidetaan käytännön työssä. Myös Santeri Urhonen odottaa todistustaan kädet lapion varressa.

Kotimaa
Puutarhuri Santeri Urhonen marjapensaan äärellä Niihamassa
Santeri Urhosen puutarhaopintoihin on kuulunut runsaasti käytännön töitä.Leena Peltokangas / Yle

Töitä on niin paljon, ettei meitä ammattilaisia riitä kesällä tekemään kaikkia tarvittavia töitä.

Santeri Urhonen

Tampereella Niihaman siirtolapuutarhassa on menossa pihan uusiminen. 23-vuotias Santeri Urhonen ei aivan vielä ole valmis puutarhuri, mutta toimitusjohtaja hän jo on. Santerilla ja hänen isällään on yhteinen yritys, Omatarhuri Oy. Ovatko välit ikinä koetuksella?

– Välillä on joskus, mutta kyllä me oikein hyvin toimeen tullaan, Santeri kertoo.

Yrityksessä isä on kehityspäällikkö ja poika toimitusjohtaja. Puutarhahommat ovat verissä, sillä isä on tehnyt näitä töitä jo 40 vuotta.

Santeri Urhonen on opiskellut Ahlmanin opistossa Tampereella ylioppilaspohjaisella linjalla. Töiden puute ei koulun penkille ajanut.

– Kilpailijoista ei voi edes puhua, vaan kollegoista. Töitä on niin paljon, ettei meitä ammattilaisia riitä kesällä tekemään kaikkia tarvittavia töitä.

Talvella on tuntuvasti hiljaisempaa, mutta ikävä kyllä näitä töitä ei voi jakaa tasaisesti pitkin koko vuotta.

Oma-aloitteisuus on arvossaan

Santeri Urhonen on varsin tyytyväinen opiskeluaikaansa.

– Koulutus on sellaista, että aika paljon täytyy itse ottaa vastuuta. Työssä oppiminen on tärkeää: itse olin Hollannissa 10 viikkoa viime syksynä.

Kuuluisan puutarhamaan harjoittelupaikka oli viherrakennusfirmassa ja antoi Santerin mukaan kovan työn lisäksi erittäin paljon oppia ja uusia ideoita.

Yrittäjyyskin kuuluu opinto-ohjelmaan ja omassa firmassa työskentely käy opintojaksoksi.

Santeri Urhosen lienee näihin töihin vetänyt elinikäinen kiinnostus puutarhaan ja luontoon. Yksi hänen toiveistaan on, että puutarhojen arvostus Suomessa kasvaisi, vaikkapa samalle tasolle kuin keittiön arvostus.

Niihaman ryhmä- eli siirtolapuutarha saa Santerin käsissä uutta nurmikkoa ja kivettyä käytävää. Niiden on kestettävä kaikki vuodenajat ja lukemattomien kävelijöiden askeleet, joten ammattilaisen osaaminen ja pitkät työpäivät tulevat tarpeeseen.