1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Viimeinen tanssilattia häviää Helsingistä

Helsingin keskustan legendaarinen tanssiravintola Wanhan kellari sulkee ovensa lopullisesti nyt lauantaina. Pääkaupungin viimeisen tanssilattian lopettaminen on iso isku koko suomalaiselle tanssikulttuurille. Lauantain viimeisestä illasta odotetaankin tunteikasta.

Tiina Ranta tuli tansseihin oman kavaljeerin kanssa, mutta sai myös kokeneempaa tanssiseuraa. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

Swingi raikaa vielä tänään ja huomenna aivan Helsingin ytimessä katutason alla, missä maakuntien ihmiset ja stadilaiset ovat kohdanneet. Huomisen jälkeen tanssit on tanssittu. Vakikävijöille sulkeminen on suuri isku.

– Tämä on surkeaa, sillä tämä on ollut vanhemman ja varttuneemman väen ainoa tanssipaikka pääkaupunkiseudulla, Jarmo Mielonen sanoo.

– Kyllä tämä jättää niin suuren aukon, että ei ole sanoja, helsinkiläinen Pirjo Eerikäinen jatkaa.

Muusikot huolissaan

Vaikka iskelmämusiikki ja tanssilavakulttuuri ovat viime vuosina nousseet myös nuoremman sukupolven suosioon, Helsingin osuuskauppa ei ole saanut Helsingin viimeistä tanssipaikkaa kannattamaan. Vielä pari vuosikymmentä sitten turistit kävivät Helsingissä ihmettelemässä, kun suomalaiset tanssivat päiväsaikaan keskustan tanssilattioilla. Huomisen jälkeen kaikki tämä on Helsingissä historiaa. Muusikkona kymmeniä vuosia kiertänyt Aarne Vesterinen pitää tilannetta huolestuttavana.

– Näen suurena huolena, että koko tanssikulttuuri on vaarassa. Ja koko tanssikulttuurin suuruus ymmärretään vasta, kun koko kulttuuri on kuollut ja kuopattu, Vesterinen sanoo.

Uutta toivotaan

Tanssin ystävät toivovat, että tulevaisuudessa Helsingin mahdollinen uusi tanssipaikka miettisi muun muassa tanssiaikoja uusiksi. Tanssit saisivat alkaa aiemmin, jo kahdeksalta illalla. Tanssin ystävä Juho Iso-Markku toivoo myös lisää swingiä humpan sijaan.

– Nuoriso ei harrasta humppaa. Pitäisi olla muuta musiikkia, muun muassa swingiä, Iso-Markku sanoo.

Wanhan kellarissa tanssimassa ollut australialainen David Kennett taas sanoo, että Australiassa tanssipaikka on yhdistetty tanssikouluun.

– Tanssitunnit kestävät ensin tunnin, sitten siirrytään alas baariin ja tanssilattialle harjoittelemaan taitoja. Tanssilattialle saavat toki tulla muutkin kuin tanssikoulun asiakkaat, Kennett kertoo.

Huomisesta, viimeisestä illallasta, odotetaan Wanhan kellarin baarimikon Tuula Kanervon mukaan tunteikasta.

– Meillä on iki-ihana Anita Hirvonen esiintymässä. Anita on ilmiö jo sellaisenaan, mutta kun Anita menee laulamaan ja jossain vaiheessa iltaa tulee sitten Mun sydämeni tänne jää -kappale, on ihan varmaa, että sen jälkeen kaikki itkevät ja halaavat, Tuula Kanervo sanoo.