Matkailuala uskoo kasvuun – rohkeat investoivat nyt

Matkailualalla harkitaan mittavia investointeja pitkään jatkuneesta asiakasmäärien laskusta huolimatta. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n mukaan alan panostusten kokonaissumma on satoja miljoonia – samaan aikaan, kun muiden alojen investoinnit ovat vähissä.

talous
Lakatut varpaankynnet, ihminen riippumatossa.
Hanna Lumme / Yle

Keski-Suomessa majoitusyritysten yöpymismäärät laskivat viime vuonne nelisen prosenttia edellisestä vuodesta. Yöpymisten määrä on ollut laskusuuntainen vuodesta 2012 lähtien.

Investointi on tuonut myös ihan uusia asiakasryhmiä meille.

Toimitusjohtaja Tiia Valkama

Yritysten investointihalukkuutta vaisut asiakasmäärät eivät näytä rajoittavan, sillä esimerkiksi Lomakeskus Revontuli Hankasalmella sai viime vuonna päätökseen parin miljoonan euron keilarata- ja ravintolainvestoinnit. Toimitusjohtaja Tiia Valkaman mukaan panostus on ollut kannattava, sillä se on kasvattanut yrityksen liikevaihtoa yli 40 prosentilla.

– Investointi on tuonut myös ihan uusia asiakasryhmiä meille. Kyllä se luo uskoa tulevaisuuteen ja siihen, että kannattaa jatkaa yrityksen kehittämistä.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:llä ei ole tarkkaa tilastoa alan investoinneista, mutta ekonomisti Jouni Vihmon mukaan puhutaan sadoista miljoonista.

– Se on todella positiivinen asia tällaisessa taloustilanteessa, jolloin muut investoinnit maassa ovat aika heikoissa kantimissa.

Kaikkien yhteinen etu

Hankasalmelaisyrittäjä Tiia Valkama uskoo, että Jämsään kaavailtu mittava kylpylähanke lisää koko maakunnan vetovoimaa.

Meillä on ihan kaikki mahdollisuudet ottaa tuosta valtavasta kasvusta tänne Suomeen osamme.

Ekonomisti Jouni Vihmo

– Sehän on sitä positiivista pohjavirettä, että investoidaan: uskotaan tähän matkailuun kotimaassa.

Valkaman mukaan yhteistyö maakunnan matkailuyritysten välillä on tärkeää. Sillä varmistetaan, että Keski-Suomesta tulee entistä houkuttelevampi matkailukohde.

– Ja se on meidän kaikkien etu.

Pienellä kasvulla paljon tulosta

Jämsässä Lemminkäinen, Himoslomat sekä Holiday Club Resorts ovat julkistaneet aikeensa rakentaa Himokseen kylpylän, hotellin ja loma-asuntoja, joiden kokonaisarvo on yli 50 miljoonaa euroa.

MaRan Jouni Vihmo ei päätöstä ihmettele, sillä alalla on näkyvissä kasvua lähitulevaisuudessa – ja se kannustaa investoimaan.

– Vuonna 1951 maailmalla tehtiin globaalisti 20 miljoonaan kansainvälistä matkaa. Vuonna 2013 matkoja tehtiin 1,1 miljardia ja vuonna 2030 luku on jo 1,8 miljardia. Meillä on ihan kaikki mahdollisuudet ottaa tuosta valtavasta kasvusta tänne Suomeen osamme.

Koska matkailu- ja ravintoala on runsaasti verotusta sisältävä ja työvoimavaltainen, se tarkoittaa Vihmon mukaan sitä, että pienelläkin kasvulla saadaan paljon lisää verotuloja ja työllisyyttä.