1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Intia pidätti pulun epäiltynä vakoilusta

Intian poliisi sanoo ottaneensa Pakistanin rajalla kiinni kyyhkysen, jota se epäili hyödynnetyn vakoilussa.

Ulkomaat

Intian poliisi sanoo ottaneensa Intian ja Pakistanin rajalla perjantaina kiinni kyyhkysen, jota se epäili mahdollisesti käytettävän apuna vakoilussa.

Poliisi sanoi lähettäneensä linnun läpivalaistavaksi, jotta selviäisi oliko siihen kiinnitetty vakoilukamera, -lähetin tai piilotettu mikrosiru.

Lintu lensi raskaasti linnoitetun rajan lähistöllä pohjoisessa Punjabin osavaltiossa sijaitsevaan kylään, missä paikallinen asukas havaitsi kyyhkyn sulkien seassa merkin, jossa oli urdunkielistä kirjoitusta ja erään Pakistanin alueen nimi.

– Tähän mennessä meillä ei ole todisteita, että lintua olisi käytetty vakoiluun, mutta ennen kuin olemme selvittäneet, mitä urdunkielisessä tekstissä sanotaan, emme voi olla varmoja, poliisi kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Urdu on Pakistanin virallinen kieli, mutta sitä puhutaan laajalti myös Intiassa.

Poliisi sanoi kertoneensa epäilyistään myös maan tiedusteluviranomaisille.

Poliisin huoli kyyhkysen todellisista aikeista ei toisaalta ehkä ole aivan tuulesta temmattu. Intian ja Pakistanin suhteet ovat edelleen hyvin jännittyneet ja kaksi ydinasevaltaa ovat itsenäistymisensä jälkeen käyneet useita sotia. Vuonna 2013 Intian turvallisuusviranomaiset löysivät kuolleen haukan, johon oli kiinnitetty pienikokoinen kamera ja vuonna 2010 eräs toinen kyyhkynen otettiin kiinni vakoilusta epäiltynä.

Vuonna 2013 Egyptin viranomaiset tutkivat kansalaisen poliisiasemalle tuomaa haikaraa, johon oli kiinnitetty elektroninen laite. Lopulta mysteerilaite paljastui ranskalaisten tutkijoiden seurantalaitteeksi, jolla he tutkivat muuttolintujen reittejä.

Samanlainen tapaus sattui vuonna 2011 Sudanissa, kun viranomaiset epäilivät, että Israel käytti korppikotkaa vakoiluun. Tel Avivin yliopiston tutkijat kuitenkin sanoivat GPS-lähettimen olevan samoin tarkoitettu lintujen käyttäytymisen tutkimiseen.

Joidenkin raporttien mukaan Iranissa otettiin vuonna 2007 kiinni 14 vakoilijaksi epäiltyä oravaa ja seuraavana vuonna kaksi kyyhkyä otettiin kiinni ydinlaitoksen lähistöllä.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi