WTF, klikkikalastelu päätyi sanakirjaan

Yhdysvaltalaiseen englanninkieliseen Merriam-Websterin sanakirjaan on jälleen hyväksytty uusia sanoja. Mukana on muun muassa useita lyhenteitä, kuten WTF.

Ulkomaat
Nuori nainen.
Myös jegginsit, eli tiukoilta farkuilta näyttävät legginsit päääsivät Merriam-Websterin sanakirjaan.Tiina Jutila / Yle

Yhdysvaltalaiseen Merriam-Webster Unabridged -verkkosanakirjaan on lisätty 1 700 uutta sanaa ja 3 200 uutta esimerkkiä sanojen käyttötilanteista.

Sanakirjaan on päässyt esimerkiksi lyhenne WTF, joka suomeksi tarkoittaa suurin piirtein Mitä helkuttia – tosin hieman alatyylisemmin ilmaistuna.

Toinen uusi lyhenne sanakirjan sivuilla on NSFW eli Not Suitable For Work, mikä suomennettuna tarkoittaa Ei soveliasta työpaikalle. Sitä käytetään lähinnä nimenomaan internetissä kuvaamaan sisältöä, joka ei ole soveliasta katseltavaksi työpaikalla.

Uusien sanojen joukossa on myös "klikkikalastelu" (clickbait) eli sanakirjan mukaan substantiivi, joka tarkoittaa "jotain tekstiä (kuten otsikkoa), joka on muotoiltu siten, että lukijat haluavat klikata siihen liittyvää hyperlinkkiä, etenkin jos linkki johtaa sisältöön, jonka arvo tai hyöty on epämääräinen".

Sanakirjan sivuille päätyi myös "jeggings" eli substantiivi, joka tarkoittaa "legginsejä, jotka on suunniteltu näyttämään tiukoilta farkuilta ja jotka ovat usein valmistettu venyvästä kankaasta".

Ruokaan liittyvistä sanoista esimerkiksi "crema", "lambrusco" ja "macaron" ovat saaneet paikkansa sanakirjasta.

"Photobomb", jolle ei kovin hyvää suoraa suomennosta vielä ole, on sekin sanakirjan uudessa versiossa. Se tarkoittaa verbinä "siirtymistä vitsinä kuvaan, jota joku toinen on ottamassa toisista ihmisistä".

Monet ovat todennäköisesti käyttäneet useimpia nyt sanakirjaan päätyneitä sanoja jo pitkään, mutta uuden sanan päätyminen sanakirjan sivuille ei tapahdu hetkessä. Sanakirjan julkaisijan mukaan sanakirjan toimittajat keräävät muistiin esimerkiksi sanojen käyttötilanteita ja lähdetietoja. Vaikka sanaa käytettäisiin laajasti, se ei vielä välttämättä tarkoita, että se päätyisi sanakirjaan.

Jotkin laajasti käytetyt uudet sanat, joiden voidaan olettaa jäävän käyttöön, saatettaan lisätä sanakirjaan nopeastikin. Näin kävi kustantajan mukaan esimerkiksi AIDS:in kohdalla.

Sanakirjaan päästäkseen sanan on täytynyt olla käytössä merkittävässä määrässä erilaisia julkaisuja huomattavan ajan kuluessa.

Vuonna 2014 Merriam-Webster lisäsi sanakirjaan 1 900 uutta sanaa. Uusia sanoja olivat esimerkiksi "superfood" ja "vuvuzela". Kustantajan mukaan Merriam-Webster Unabridged on suurin ja kattavin yhdysvaltalainen sanakirja.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset