Venäjän mustalle listalle joutunut Heidi Hautala: En ole yllättynyt

Venäjä on asettanut uusia vastapakotteita EU-maille: niin sanotulle mustalle listalle on nostettu EU-maiden poliitikkoja, joita ei enää jatkossa päästetä Venäjälle. Listalla on europarlamentaarikko Heidi Hautala.

Kotimaa
Heidi Hautala
Heidi Hautala Jussi Nukari / Lehtikuva

Europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.) kertoo, ettei ole yllättynyt "vähimmässäkään määrin" Venäjän niin sanotusta mustasta listasta, sillä siitä on jo ollut uumoilua.

Hautalan mielestä hänen on turha spekuloida sillä, miksi hän itse on joutunut listalle, mutta ei ole yllättynyt siitäkään. Hän uskoo, että listalle on päätynyt muun muassa erityisen voimakkaasti Ukrainan tilanteeseen kantaa ottaneita eurooppalaisia poliitikkoja ja että tämä on tärkein ajankohtainen syy taustalla.

– Tietysti minulla on pitkä historia siinä, että olen ollut tietyllä tavalla Kremlin merkitsemä jo monta vuotta alkaen aina Politkovskajan murhasta 2006, johon otin hyvin voimakkaasti kantaa.

Hautala sai tiedon nimensä joutumisesta listalle oman europarlamenttiryhmänsä kautta eikä ole saanut viestiä asiasta suoraan Venäjältä. Hän sanoo pitäneensä periaatteena, että hänellä on aina voimassaoleva viisumi Venäjälle, jotta voi matkustaa milloin tahansa tapaamaan oppositioystäviään.

– Tarkoitukseni oli lähiaikoina hakea uutta vuosiviisumia ja katsoa, että kelpaako se rajaa ylittäessä, mutta en ehtinyt tätä kokeilua tehdä.

Hautala uskoo, ettei listan toimittamisen ajankohta ole sattumaa.

– Ihan lähiaikoina EU:n jäsenvaltiot valmistautuvat päättämään Ukraina-sanktioiden jatkosta, ja tässä on ikään kuin yritys painostaa Euroopan unionia siihen, että näistä sanktioista livettäisiin.

Suomen ulkoministeriö ei tiedä perusteita sille, miksi Hautala on listalla.