Hyppää sisältöön

Silkkitie-kauppapaikan perustaja elinkautiseen vankeuteen

Internetissä toimineen Silkkitie-kauppapaikan perustaja on tuomittu elinkautiseen vankeuteen. Tuomioistuimen mukaan Ross Ulbricht syyllistyi muun muassa huumekauppaan.

Internetissä toimineen Silkkitie-palvelun perustaja Ross Ulbricht on tuomittu elinkautiseen vankeuteen. Manhattanin tuomioistuimen mukaan Ulbricht pyöritti verkossa laajaa huumekauppaa.

Silkkitie-palvelu toimi Tor-verkossa ja maksuvälineeksi kelpasi ainoastaan digitaalinen bitcoin-valuutta. Sekä Tor-verkko että bitcoin helpottavat salaamaan käyttäjien henkilöllisyyttä, minkä vuoksi Silkkitiellä tehtyjen kauppojen selvittäminen on vaikeaa tai jopa mahdotonta.

Silkkitie-palvelu ehti toimia Tor-verkossa noin parin vuoden ajan ennen kuin viranomaiset sulkivat sen lokakuussa 2013. Syyttäjien mukaan tuona aikana Silkkitiellä myytiin huumeita ja muita laittomia tavaroita vajaan 200 miljoonan euron arvosta.

Ulbrichtia syytettiin muun muassa huumekaupasta ja siihen liittyvästä salaliitosta, rahanpesusta ja hakkeroinnista. Silkkitie on monella tapaa ainutlaatuinen tapaus. Verkkopalvelu oli ensimmäinen laaja ja monimutkainen rikollisten kauppapaikka internetissä.

Tämä ilmeisesti selittää osaksi, miksi Ulbricht tuomittiin enimmäisrangaistukseen: viranomaiset haluavat näyttää, että he aikovat tosissaan puuttua internet-rikollisuuteen.

Ulbricht on myöntänyt perustaneensa Silkkitie-palvelun, mutta kiistänyt rikossyytteet. Tunteikkaassa puheessaan tuomioistuimessa Ulbricht selitti, että hän halusi vain antaa ihmisille mahdollisuuden yksityisyyteen. Syyttäjien mukaan Ulbrichtin motiivi oli raha.

Ulbrichtin odotetaan valittavan tuomiostaan.

.
.