Johtava ebolan tuntija: Ebola tulee takaisin

Seuraavaan epidemiaan on 10–20 vuotta, arvioi ebolaa alusta asti tutkinut Jean-Jacques Muyembe. Hänen mukaansa mikään maa ei ole turvassa, ellei ebolaan varauduta valppaina.

terveys
Mies katsoi ebolasta tiedottavaa seinämaalausta Monrovian kaupungissa, Liberiassa marraskuussa 2014.
Mies katsoi ebolasta tiedottavaa seinämaalausta Monrovian kaupungissa Liberiassa marraskuussa 2014.Ahmed Jallanzo /EPA

Kongolainen ebolatutkija Jean-Jacques Muyembe varoittaa, ettei ebolavirusta ole nujerrettu, vaan se iskee uudelleen ja muodostaa vaaran koko maailmalle.

Vaikka Länsi-Afrikan epidemia on ohi Liberiassa ja loppumassa Sierra Leonessa, uusia tapauksia ilmenee yhä Guineassa, josta epidemia alkoi toissa vuoden joulukuussa. Muyemben mukaan se on ydinkysymys ebolan nujertamisessa.

– Meidän on löydettävä uusimmat tartunnat, vaikka ne olisivat syvällä metsän uumenissa, koska uusi epidemia olisi hirvittävä koko maailmalle, hän sanoo.

Hän arvioi, että ebola palaa joka tapauksessa 10–20 vuoden päästä. Maailman tulee valmistautua siihen, hän sanoo.

– Ebola voi iskeä missä tahansa. Meidän on oltava valppaina. Yhdysvaltain ja Euroopan tulee ymmärtää, että Afrikka on niiden suojakilpi.

Hän kehottaa rakentamaan laboratorioita ja tutkimuskeskuksia Afrikkaan, jotta vaara voidaan pysäyttää heti, kun se havaitaan. Se on oppi, joka on otettavissa viime epidemiasta, hän sanoo.

Muyembe tuntee ebolan perusteellisesti

Muyembe on maailman johtavia ebolan tuntijoita. Hän on tutkinut tautia aina vuodesta 1976 eli Keski-Afrikassa puhjenneesta ensimmäisestä epidemiasta asti.

Belgiassa opiskellut Muyembe oli juuri palannut kotiinsa Kongon demokraattiseen tasavaltaan, tuolloiseen Zaireen, kun sen pohjoisessa kylässä Yambukussa alkoi ilmetä mystistä sairautta. Terveysviranomaiset lähettivät hänet tutkimaan, mistä tappavassa taudissa oli kyse.

Muyembelle oli onni mukana, sillä hän ei käyttänyt kumihansikkaita eikä suojavaatteita ottaessaan kylässä verinäytteitä. Vielä ei ollut mitään tietoa siitä, että ebola leviää ihmisen ruumiinnesteiden välityksellä.

Matoa muistuttava virus löytyi Myemben ottamista näytteistä laboratoriossa Belgiassa. Virus sai nimekseen ebola, koska taudin ensimmäinen esiintymispaikka oli Ebolajoen varrella.

Uusin epidemia yllätti asiantuntijankin

Seuraavan kerran ebola nosti päänsä Etelä-Kongossa. Muyembe riensi paikalle ja tunnisti oireet. Samalla hänelle selvisi, että terveydenhoitohenkilökuntaa sairastuttanut tauti oli levinnyt leikkaussalista – siis veren välityksellä.

Tuohon havaintoon perustuvat Maailman terveysjärjestön nykyiset suoritukset sairastuneiden eristämiseksi.

Myös hoidon aloittajana Muyembe ja hänen ryhmänsä olivat uranuurtajia: he ruiskuttivat ebolasta toipuneiden verta sairastuneiden suoneen ja onnistuivat pelastamaan seitsemän koeryhmän kahdeksasta jäsenestä. Yleensä kuolleisuus oli 80-prosenttista.

Niin tuttu kuin ebola Muyembelle onkin, hän sanoo yllättyneensä uusimman epidemian laajuudesta ja kestosta. Hänen olettamuksensa oli ollut, että epidemiat olivat nujerrettavissa nopeasti. Nyt hän varoittaa tuudittautumasta väärään turvallisuudentunteeseen.