Katainen Venäjän pakotelistasta: Ei riittävästi tahtoa rauhaan

Komissaari Jyrki Kataisen mukaan uudet Venäjän pakotteet ovat merkki siitä, ettei rauha etene Ukrainassa. Suomen uuden hallituksen talouslinjaukset näyttävät kotimaan politiikan jättäneelle Kataiselle niin hyviltä, ettei Suomi välttämättä joudu EU:n alijäämämenettelyyn.

politiikka
Jyrki Katainen.
EU-komissaari Jyrki Katainen Ylen Ykkösaamun Brysselin lähetyksessä.Yle

EU-komissaari Jyrki Katainen valittelee Venäjän haluttomuutta Ukrainan rauhanprosessissa. Venäjän uusi pakotelista (siirryt toiseen palveluun) tuli julkisuuteen eilen.

– Se on vastasignaali EU:n langettamiin pakotteisiin. Se kertoo siitä, että valitettavasti asiat Ukrainassa eivät ole nopeasti ratkeamassa, vaikka kaikki sitä toivovat, Katainen sanoi Ylen TV1:n Ykkösaamussa.

Niin sanotun Minskin sopimuksen mukaan levottomuudet ja väkivalta tulisi lopettaa Itä-Ukrainassa.

– Sopimuksen mukaan rauhan pitäisi tulla asteittain hyvinkin nopeasti. Se vaatii poliittista tahtoa, mutta valitettavasti sitä ei ole ollut Venäjän suunnalta riittävästi.

Uudelta pakotelistalta löytyy yhteensä 89 ihmistä, joista iso osa on EU-maiden poliitikkoja. Ainoa suomalainen listalla on vihreiden Heidi Hautala. Pakotelistalla olevat henkilöt eivät pääse vierailemaan Venäjällä.

Hallitusohjelmassa "päämäärätietoinen vastaus"

Jyrki Kataisen mukaan heikkoon taloudelliseen tilanteeseen ajautuneella Suomella on vielä mahdollisuus välttää liiallisia alijäämiä koskeva menettely. Menettely tarkoittaisi, että komissio puuttuisi Suomen taloudenpitoon suosituksin, ja Suomen pitäisi raportoida talousratkaisunsa EU:lle. Jos tilanne ei korjautuisi, EU voisi rankaista Suomea tukirahojen menettämisellä.

Kataisen mielestä jo Suomen hallitusohjelmassa on hahmoteltu vastauksia komissiolle.

– Kun katsoo hallituksen talouslinjauksia, ne antavat hyvän ja päämäärätietoisen vastauksen siihen, kuinka asioita korjataan. Kesäkuun loppupuolella komissio arvioi, joutuuko Suomi alijäämämenettelyyn, mutta siihen Suomen hallituksella on vielä mahdollisuus vastata.

Entinen pääministeri torjuu arvostelun, jonka mukaan hänen hallituksensa ei tehnyt tarpeeksi Suomen talouden kuntoon saattamiseksi. Hän tähdentää, että valtionbudjetin sopeutukset perustuivat aina komission ja valtiovarainministeriön talousennusteisiin.

– Toimet olivat riittäviä senhetkisen tiedon perusteella. Valitettavasti maali on liikkunut. Sen vuoksi nykyinenkin halitus joutuu jatkamaan sopeutuslinjaa, Katainen sanoo.

Hän myöntää menneen kuuden puolueen hallituksen vaikeudet sopia raskaista rakenneuudistuksista, kuten sote-mallista.

– Pääministerikauden loppupuolella aloin keskustella "pirullisista ongelmista". On olemassa hyvin monisäikeisiä haasteita, joihin ei ole olemassa täydellistä vastausta. Pitäisi pystyä elämään epätäydellisten ratkaisujen kanssa – jos niitä ei tehdä, ongelmat paisuvat.

Brysselin investointipaketti pitää kiireisenä

EU-töissään Katainen on rakentanut investointipakettia komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kanssa. 300 miljardin euron paketin pitäisi auttaa sysäämään Euroopan talous liikkeelle.

– Se ei yksin riitä, mutta on hyvä alku. Euroopan investointien taso on tänä vuonna noin 300 miljardia euroa alhaisempi kuin pitkän aikavälin keskiarvo, Katainen kertoo.

–Suurin huolenaihe on, pärjääkö Eurooppa Aasian maille ja Yhdysvalloille tulevina vuosina.