100 perheen puuhamaa puistossa kaupungin kupeessa - "Villasukista se lähti"

Kajaanin kaupungin kupeeseen on kehittynyt muutamassa vuodessa usean hehtaarin kokoinen palstaviljelyalue. Sata viljelijää saa Ensilän palstoilta perunat ja muut kasvimaan herkkunsa, mutta vähintään yhtä tärkeää on yhdessä tekeminen.

ilmiöt
Leena Valtanen ja Hannele Valtanen lapion varressa Ensilän palstaviljelmillä Kajaanissa
Leena Valtanen ja Hannele Valtanen palstan äärellä Ensilässä Kajaanissa.Jarmo Nuotio / Yle

Vaikka lumien lähdöstä ei Kajaanissa pitkä aika ole, muutamat viljelijät ovat tehneet palstoilla töitä jo monta viikkoa, sanoo Ensilän Palstaviljelijöiden puheenjohtaja Leena Valtanen.

– Varsinkin monivuotisten kasvien palstoilla on kuhinaa ollut jo pitkään, mutta kyllä perunamaita ja muitakin on jo kuokittu varsin ahkerasti.

Viljelyalaa on kaikkiaan viisi hehtaaria, mistä osa on vielä viljan viljelyssä. Yhdistyksen jäsenet saavat jäsenmaksuaan vastaan maan kynnöt ja muokkaukset, joten nyt päästään suoraan käsiksi itse viljelyyn, tuumailee Valtanen.

– Talkoilla näitä toki tehdään, kalkit ja vedet on hoidettu yhdessä. Se myös laskee kynnystä aloittaa viljely. Yksi perheenäiti soitteli viime viikolla ja kyseli, mitä hän oikein tarvitsee. Vastasin, että reipasta mieltä ja kuokan. Kuokkakin on tosin lainattavissa.

Viherpeukalot ja ummikot mahtuvat samalle peltoaukealle

Valtanen naureskelee, että aktiivipuistolla on toki heikkoutensakin.

Välillä ei työnteosta meinaa tulla mitään, kun pysähdytään palstanaapurin juttusille vaihtamaan kokemuksia tai neuvoa kysymään. Yleensä siinä torikokouksessa on nopeasti aika paljon väkeä.

Leena Valtanen

– Välillä ei työnteosta meinaa tulla mitään, kun pysähdytään palstanaapurin juttusille vaihtamaan kokemuksia tai neuvoa kysymään. Yleensä siinä torikokouksessa on nopeasti aika paljon väkeä.

Vaikka palstat on merkitty, naapuriapu ei ole kielletty.

– On sovittu jo alkuvaiheessa, että mitä tahansa kysyttävää tulee, hihasta voi vetäistä.

Ja ne villasukat...

Ensilän Palstaviljelijät on raivannut peltoaukeaa ympäröivää lähimetsää, mikä tekee alueesta puistomaisen. Pellon laidalle on rakennettu nuotiopaikka, joten makkaranpaisto ja kahvinkeitto kuuluvat normaaleihin rutiineihin. Valtanen tuumaa, että aktiivipuistossa riittää tekemistä koko perheelle.

– Lapsia varten avataan oma alue omenapuineen kaikkineen alkukesästä. Mullassa möyrii niin nuoria perheitä kuin varttuneempaakin väkeä.

Palstaviljelyn syntyhistoria onkin sitten osoitus perinteisestä mummovoimasta.

– Takavuosina kudoin villasukkia Kajaanissa 600 mummon kanssa. He pohdiskelivat, mistä löytyisi tekemistä myös miehille. Palstaviljely nousi esiin, ja kun löysin sopivan pellon, niin sen jälkeen kaikki alkoi muotoutua. Että villasukista se lähti.