1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

USA lähettää lisää sotalaivoja Etelä-Kiinan merelle

Yhdysvaltain puolustusministerin mukaan Kiinan on turha kuvitella, että se voi määrätä Yhdysvaltain laivat ja lentokoneet pois kansainvälisiltä vesiltä ja ilmatilasta. Kiista koskee aluetta, jonka omistusta Kiina on pyrkinyt voimakkaasti laajentamaan.

Spratlysaaret Etelä-Kiinan merellä. Kuva: Ritchie B. Tongo / EPA

Yhdysvallat on vaatinut Kiinaa lopettamaan välittömästi aluevaatimukset Etelä-Kiinan merellä ja sanonut lähettävänsä sinne lisää asevoimiensa lentokoneita ja laivoja.

Yhdysvaltain puolustusministeri Ashton Carter sanoi turvallisuuskokouksessa Singaporessa, että Kiina rikkoo kansainvälisiä käytäntöjä. 

– Haluamme rauhanomaisen ratkaisun kaikkiin kiistoihin. Siksi kaikkien osapuolien on luovuttava välittömästi ja pysyvästi aluevaatimuksista, Carter sanoi vuosittaisessa kokouksessa, jossa hänen puhettaan kuuntelii myös korkean tason kiinalainen sotilasvaltuuskunta.

Carter myönsi, ettei Kiina ole ainoa osapuoli, joka on pysyttänyt kiistellyille alueille erilaisia sillanpääasemia. Vietnamilla niitä on 48, Filippiineillä kahdeksan, Malesialla neljä ja Taiwanilla yksi.

– Yksi maa on kuitenkin toimissaan ja niiden nopeudessa yli muiden. Kiina on vallannut puolessatoista vuodessa yli kaksi tuhatta hehtaaria, mikä on enemmän kuin muilla mailla yhteensä. Siksi tästä vesialueesta on tullut jännittynyt ja etusivun uutinen kaikkialla maailmassa, Carter moitti.

USA:n kone ei totellut Kiinan käskyjä

Kiinan delegaatiota johtava amiraali Sun Jiaguo pitää oman puheensa sunnuntaina. Yksi delegaation jäsenistä kuitenkin ennätti tuomitsemaan Carterin kritiikin perusteettomana ja epärakentavana.

Viime viikolla Kiina määräsi Yhdysvaltain tiedustelukoneen pois kiisteltyjen Spratlysaarten vesiltä. Kone ei totellut Kiinan käskyä.

– Ei kannata kuvitella, ettei Yhdysvallat lennä, purjehdi ja toimi kaikkialla, missä kansainväliset lait sallivat, kuten Yhdysvaltain asevoimat tekee kaikkialla maailmassa, Carter sanoi.

Kiina pitää lähes koko Etelä-Kiinan merta omanaan. Alueella kulkee tärkeä kauppalaivareitti, ja merenpohjassa uskotaan olevan kaasu- ja öljyvaroja.