Aikuistakin voi lapsettaa ohjusveneen vieressä – varustus tipauttaa leukapielet

Tornion Röyttän satamaan ilmestyi lauantaiaamuna rannikkolaivaston ohjusvene. Alusta ei voi olla huomaamatta, sillä katseen vetää heti puoleensa aluksen keulalla möllöttävä suuri tykki.

Kotimaa
Rannikkolaivaston ohjusvene Tornio Röyttän satamassa.
Heidi Hannukainen / Yle

Tornion Röyttän satamalaituriin, aivan Suomen ja Ruotsin valtakunnanrajan lähelle, kiinnittyi lauantaina rannikkolaivaston ohjusvene Tornio.

Turusta matkannut, raskaasti aseistetun ja huippuunsa viritetyn aluksen vierailun tarkoituksena ei ole pullistella Ruotsille, vaan tarjota yleisölle ainutlaatuinen kokemus; päästä tutustumaan ohjusveneeseen.

Lapsia ja lapsenmielisiä alkaa varmasti kutkuttamaan ajatus siitä, mitä kaikkea ohjusvene voi pitää sisällään. Valtavan keulatykin huomattua leukaluut saattavat loksahtaa auki.

– Veneessä on keulatykki, pinta- ja ilmatorjuntaohjuksia, konekivääri, miinoja ja syvyyspommeja, aluksen päällikkö Aleksi Laine listaa varusteita.

Ohjusveneen tykin ammuksia.
Tykinruokaa.Heidi Hannukainen / Yle

Tärkeintä on valvoa meriliikennettä

Järeästä aseistuksesta huolimatta rannikkolaivaston ohjusveneiden työ on maltillista. Rauhan aikana aluksilla valvotaan yleistä kauppameriliikennettä.

– Tärkein työ meillä on valvoa alueemme koskemattomuutta. Tarvittaessa turvaamme muita aluksia, Laine sanoo.

"On aina kiva tulla käymään"

Ohjusvene Tornion päällikkö Aleksi Laine.
Aluksen päällikkönä on toiminut kolmatta vuotta Aleksi Laine.Heidi Hannukainen / Yle

Ohjusvene Tornion miehistö koostuunoin kolmestakymmenestä henkilöstä. Miehistö on ollut merellä jo usean viikon ajan, joten maan kamaralla käyminen tuntuu välillä hyvältä.

Tornion kaupunki on ohjusveneen kummikaupunki ja pohjoiseen saapuminen lämmittää aina miehistön sydämiä.

– Tämä on neljäs kerta, kun olemme vierailulla Torniossa. Vastaanotto on aina ollut todella hyvä ja se on miehistöllekin iso juttu. On aina kiva tulla käymään täällä, Laine iloitsee.

Yleisö voi käydä tutustumassa ohjusveneeseen Tornion Röyttän satamassa 30.5. ja 31.5. kello 12 - 16 välisenä aikana.