1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilusukellus

Aurajoen kesä alkoi polskien pinnalla ja sen alla

Kesäkauden avausviikonloppu on kasvanut monipuoliseksi tapahtumakokonaisuudeksi Aurajoen rannassa. Sukeltamisen historiasta sambaan ulottuvassa ohjelmistossa nähdään ja kuullaan myös kotimaisia kärkinimiä.

Sukelluskello Mårten on tehty 1700-luvun mallin mukaan. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Toukokuun viimeinen viikonloppu toi kesän myös Aurajoen rantaan. Jokisataman avajaisia vietetään nyt kuudetta kertaa.

Forum Marinumin alueella lauantaina järjestetty Sukelluksen päivä tutustutti sukelluksen historiaan. 1700-luvun mallin mukainen, yli 800 kiloa painava Mårten-sukelluskello oli päivän vetonaula.

– Yhden tiedon mukaan Oulun Mutauslaitoksessa, eli ruoppauslaitoksessa oli jo 1880-luvulla sukeltaja. Ammattisukeltajien ammattiyhdistys perustettiin 1907, eli jo silloin on ollut niin paljon sukeltamista, että on edunvalvonta ollut pakko pistää pystyyn. Harrastussukellus on alkanut Suomessa, kuten muuallakin toisen maailmansodan jälkeen. Turun ensimmäinen sukellusseura perustettiin 1958, ja ensimmäinen sukellustarvikeliike 1964, luo Suomen Sukellushistoriallisen yhdistyksen puheenjohtaja Jouko Moisala pikaisen katsauksen välinesukelluksen täkäläiseen historiaan

Aurajoki-uinti pani liikettä räpylöihin. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Tuoreempaa sukellustekniikkaa esitteli Merivartiosto, jonkaROV-sukellusrobottipääsee hommiin mm. rajavalvontatehtävissä, etsintätehtävissä ja vedenalaisissa onnettomuus- ja rikospaikkatutkinnoissa.

Perinteisen Aurajoki-uinnin voiton vei tänä vuonna Kuntecin joukkue Ursukin jäädessä kakkoselle. Forum Marinumin joukkue oli omien sanojensa mukaan ensimmäinen loppupäästä.

Turun kaupungin, Turun Sataman, Forum Marinumin ja Jokisataman yrittäjien yhteistyössä järjestämä Jokisataman avajaiset  tarjoaa monipuolisen ohjelman sambakulkueesta Saaristomeri 2015-tapahtumaan. Jokisatama Soi on uusi kaksipäiväinen konserttitapahtuma, jossa esiintyvät mm. Pepe Willberg, Vicky Rosti ja Freeman sekä Tomi Metsäketo.

Sunnuntaina järjestetään kolmatta kertaa lasten tapahtuma Laivakoira Axelin puuhapäivä.