1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

KSML: Poliisi empii etälamauttimien käyttöä

Etälamauttimia ei aiota jakaa jokaiselle poliisipartiolle, vaikka niitä riittäisikin kaikille. Yhtenä syynä on huono maine. YK on luokitellut laitteen kidutuskeinoksi.

Kuva: Milla Holm / Yle

Sanomalehti Keskisuomalainen kertoo, että Suomen poliisi on alkanut empiä etälamauttimen käytön laajentamista. Vielä viisi vuotta sitten poliisi teki runsaasti lisähankintoja, mutta nyt kansainvälinen paine on alkanut vaikuttaa. Ihmisoikeusjärjestöt ja YK:n kidutuksen vastainen komitea vastustavat etälamauttimia.

– Etälamauttimen käyttö on ison suurennuslasin alla maailmalla koko ajan. Kun se on niin herkkä asia, me varmaankin vielä keräämme käyttö- ja käyttäjäkokemuksia, poliisitarkastaja Ari Alanen Poliisihallituksesta sanoo Keskisuomalaisen haastattelussa.

Etälamautin tainnuttaa ihmisen 50 000 voltin jännitteellä, ja se on tarkoitettu niihin poliisin voimankäyttötilanteisiin, jossa käskyt ja muut fyysiset voimakeinot eivät riitä.

Julkisuudessa on ollut esillä kiistanalaisia käyttötilanteita. Muutama vuosi sitten sydänvikainen mies kuoli putkassa sen jälkeen, kun poliisi antoi tälle lamauttimella useita sähköiskuja. Varmaa näyttöä kuoleman ja lamauttimen yhteydestä ei löytynyt.