1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisilla kiire nuorison juhlissa – takaa-ajoja ja pahoinpitelyjä

Pietarsaaren nuoriso täytti Koulupuiston, missä puukotettiin kahta. Vaasan juhlapaikalla nuori nainen jäi skootterin alle. Yksi suurimmista kokoontumisista oli Tampereella Pyynikin rannassa, minne kerääntyi 3 000–4 000 nuorta. Koulujen päätösyö oli pääkaupungissakin perinteisen vilkas.

Kotimaan uutiset
Young people  in Helsinki's Citizens' Square Saturday afternoon.
Yle

Sää suosi monia koulun päättymisen juhlijoita sunnuntain vastaisena yönä. Poliisin raportoimista välikohtauksista vakavin lienee kahden ihmisen puukotus Pietarsaaren nuorison juhlapaikalla. Pohjanmaan poliisin alueella oli muutenkin yksi verrattain kiireisimmistä öistä: 240 poliisitehtävää alkuillasta varhaisaamuun lukien.

Pietarsaaren 17-vuotiaan puukottajan uhrien vammat eivät ole alustavien tietojen mukaan vakavia, kertoo komisario Pauli Latvanen. Nuoren epäillään syyllistyneen asiassa kahteen törkeään pahoinpitelyyn.

Nuorisosta täyttyneessä Koulupuistossa käytettiin myös pulloa lyömäaseena. Välikohtauksessa uhria iskettiin päähän niin, että kasvoihin tuli vertavuotava haava. Uhri ei kuitenkaan saanut vakavia vammoja.

– Yö oli yhtä hulabaloota. Tehtäviä oli meidän alueellemme kyllä paljon, tiivisti komisario Latvanen Pohjanmaalta.

Myös Vaasan Hovioikeudenranta oli täynnä nuorta väkeä. Illalla puoli kymmenen aikaan poliisi yritti pysäyttää vahvassa humalassa skootterilla ajaneen pojan, joka pakeni Rantakadulle ja törmäsi nuoreen naiseen. Nainen loukkasi ainakin kättä ja jalkaansa. 15-vuotiaan skootteripojan epäillään syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja törkeään rattijuopumukseen.

Samoin Oulussa poliisia karkaava nuori aiheutti vaaraa. 14-vuotias poika ei noudattanut poliisin pysäytysmerkkiä vaan pakeni omakotitalojen pihojen läpi. Poikaa epäillään muun muassa liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, mutta rattijuopumuksen rajaa hän ei ylittänyt.

Isoja kokoontumisia tutuilla paikoilla

Helsingissä pelastustoiminnalla oli merkittävästi enemmän ensihoitotehtäviä kuin tavallisina viikonloppuina. Lauantaina ensihoitajia tarvittiin 225 kertaa. Nuoret eivät niinkään lisänneet pelastustoimen kiireitä, vaan apua tarvitsivat kaikenikäiset viikonlopun viettäjät, kerrotaan pelastuslaitokselta.

Helsingin poliisi lähetti vähintään tuhat alaikäistä koteihinsa. Suuria kokoontumisia oli ainakin Mustikkamaalla ja Paloheinässä alkoholin ja muiden päihteiden voimalla.

– Molemmista on noin 500 nuorta poistettu, kun eivät olleet ihan sellaisella juhlatuulella millä pitäisi olla, komisario Jarmo Heinonen Helsingin poliisilaitokselta kertoi.

Tampereella oli yksi yön kookkaimmista koulunpäättäjäisjuhlista, kun arviolta 3 000–4 000 kokoontui Pyynikin rantaan. Paikalta ilmoitettiin muun muassa lievistä pahoinpitelyistä, huumerikoksista ja alkoholirikkomuksista. Poliisi arvioi, että isoon väkimäärään suhteutettuna Pyynikin yössä valvottiin maltilla.

Kuopion poliisi hääti Väinölänniemen alueelta 1 000–1 500 nuorta.

– Siellä alkoi olla niin päihtyneitä nuoria lähellä vettä, sanoi Pekka Koistinen Itä-Suomen poliisista.

Turussa vettä tuli taivaalta. Sää vaikutti normaalia koulunpäättäjäisviikonloppua selvästi rauhallisempaan menoon, arvioidaan Turun poliisista.

Lue seuraavaksi