1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Lehti: USA:n poliisi ampuu yli kaksi ihmistä päivässä, virallinen luku puolet pienempi

Laki ei edellytä poliisilaitoksia ilmoittamaan ampumisia valtakunnalliseen tilastoon. The Washington Post laati oman tilaston. Siinä selvitettiin myös ammuttujen etnistä taustaa ja vahvistettiin, että yleinen käsitys pitää paikkansa: poliisin luodista henkensä menettänyt on useimmiten musta mies.

Ulkomaat
Nauhoilla eristetty alue ja poliiseja.
Justin Lane / EPA

Yhdysvaltain poliisi on ampunut tämän vuoden viitenä ensi kuukautena hengiltä 385 ihmistä eli yli kaksi ihmistä päivässä, kertoo The Washington Post -lehti. Luku on yli kaksinkertainen verrattuna viranomaistilastoihin kymmenen vuoden ajalta.

Yhdysvaltain lait eivät edellytä poliisilaitoksia raportoimaan ampumisista liittovaltion poliisille FBI:lle. Niinpä iso osa ampumisista jää päätymättä virallisiin tilastoihin, kertoo poliisin toimintaa seuraavan riippumattoman järjestön johtaja, entinen poliisipäällikkö Jim Bueermann.

The Washington Postin tilasto perustuu sen omaan kirjanpitoon, jonka pohjana ovat paikallisuutiset, poliisiraportit ja haastattelut. Lehden mukaan tämäkin luku lienee puutteellinen.

FBI:n tilasto kymmeneltä viime vuodelta kertoo, että poliisi on ampunut noin 400 ihmistä vuodessa. Päivää kohden se on 1,1. The Washington Postin mukaan tämän vuoden luku on toistaiseksii 2,6. Jos ampumiset jatkuvat kuten alkuvuonna, vuoden loppuun mennessä henkensä on menettänyt lähes tuhat ihmistä.

Mustia ammutaan kolme kertaa enemmän kuin valkoisia

Yhdysvaltain poliisilla on lain mukaan oikeus käyttää tappavaa voimaa vain, jos hänellä on vakava syy pelätä oman henkensä tai lähistöllä olevien puolesta. Yli 80 prosentilla tänä vuonna ammutuista oli jokin hengenvaarallinen ase, useimmiten ampuma-ase.

Poliisin voimakeinot ovat aiheuttaneet viime aikoina kiivasta keskustelua ja jopa mellakointia. Etenkin on kysytty, kohdistaako poliisi väkivaltaa ennen muuta mustaan vähemmistöön.

The Washington Post on tutkinut tänä vuonna ammuttujen etnistä taustaa. Puolet on ollut valkoisia, puolet vähemmistöjen jäseniä. Aseettomien ammuttujen joukossa kaksi kolmannesta on kuulunut vähemmistökansallisuuksiin.

Lehti on suhteuttanut ammutut heidän asuinalueittensa väestötietoihin ja tullut siihen tulokseen, että mustia on ammuttu hengiltä suhteessa kolme kertaa enemmän kuin valkoisia tai latinalaisamerikkalaisia ja muiden vähemmistöjen edustajia.

Nuorin ammuttu on ollut 16-vuotias, vanhin 83-vuotias. Kahdeksan ammutuista oli alaikäisiä. Naisia ammuttiin 20, miehiä 365. Lähes neljänneksellä oli mielisairaus.

Harva poliisi saa syytteen, vielä harvempi tuomitaan

The Washington Post selvitti myös, miten ampumiseen johtaneet tapahtumat olivat alkaneet. Noin puolessa tapauksissa poliisia oli pyydetty paikalle ratkomaan joko kotiväkivaltaa tai muuta hankalaa tilannetta ihmisten välillä, esimerkiksi auttamaan itsemurhalla uhanneen pelastamisessa.

Toisessa puolikkaassa poliisi oli joko selvittämässä ryöstöä tai muuta rikosta, etsimässä pidätettäväksi määrättyä tai partioimassa.

The Washington Postin haastattelemien nykyisten ja entisten poliisipäällikköjen ja muiden lainvalvojien mukaan poliisin on alettava ottaa vastuuta ampumisista. Heidän mukaansa usein syynä on huono ammattitaito.

Kolmesta alkuvuoden 385 surmasta on nostettu rikossyyte ampunutta poliisia vastaan. Jokaisessa tapauksessa ampuminen oli tallentunut videolle. Kymmenen vuoden aikana syytteitä on nostettu vain 54. Useimmiten oikeus on katsonut poliisit syyttömiksi.

Lue seuraavaksi