Hyppää sisältöön

Auringon voimalla lentävä kone lähti pisimmälle matkaosuudelleen

Jos lento Havaijille onnistuu, polttoaineeton kone on todistanut arvonsa, sanoo toinen idean isistä ja koneen lentäjistä.

Kuva: Ali Haider / EPA

Maailmaa aurinkoenergialla kieltävä Solar Impulse 2 -lentokone on lähtenyt matkansa pisimmälle osuudelle Nanjingista Kiinasta. Huonon sään pitkään lykkäämä lähtö onnistui vihdoin aamuyöllä paikallista aikaa.

Määränpäänä on Havaiji, jonne lentoaika arvioidaan kuudeksi päiväksi ja viideksi yöksi eli ainakin 130 tunniksi. Miltei 8 500 kilometrin mittaista seitsemättä lento-osuutta pidetään matkan vaarallisimpana. Sveitsiläislentäjä André Borschbergin mukaan koneelle onkin koittanut totuuden hetki, sillä "Tyynenmeren yllä on varauduttava odottamattomaan eikä sieltä voi kääntyä takaisin". 

Jos kone pääsee onnellisesti Havaijille, se osoittaa, että hänen ja hänen kollegansa Bertrand Piccardin 16 vuotta sitten saama ajatus polttoaineettomasta lentokoneesta on uskottava tulevaisuudennäkymä ilmailulle, Borschberg sanoo.

Parhaassa tapauksessa lento on epämukava – vain lyhyet nokoset ovat mahdollisia – ja huonoimmassa Borschberg joutuu hyppäämään laskuvarjolla kylmään mereen satojen kilometrien päähän lähimmästä rannasta ja toivomaan, että pelastuslautta täyttyy suunnitellusti.

Aurinkopaneeleista kaiken käyttövoimansa saava kone lähti maaliskuussa Abu Dhabista Arabiemiirikuntien liitosta. Ennen tuloaan Kiinaan kone on laskeutunut Omaniin, Intiaan ja Myanmariin.

Piccardin on määrä kipparoida kone Havaijilta Arizonaan Yhdysvaltain mantereelle. Piccard ja Borschberg lentävät konetta vuoronperää.