1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kiina torjuu Yhdysvaltain arvostelun

Yhdysvallat on arvostellut Kiinan aluevaatimuksia Etelä-Kiinan merellä.

Spratlysaaret Etelä-Kiinan merellä. Kuva: Ritchie B. Tongo / EPA

Kiina sanoo, että sillä on oikeus jatkaa keinotekoisten saarten rakentamista ja joidenkin riuttojen laajentamista Etelä-Kiinan merellä. Kiinan mielestä se toimii oman suvereniteettinsa puitteissa ja toteuttaa vain kansainvälisiä velvotteitaan

Yhdysvallat on vaatinut Kiinaa lopettamaan saarien laajentamiseen tähtäävät työt ja ilmoittanut, että Yhdysvaltain laivasto ja ilmavoimat liikkuvat kaikkialla, missä kansainvälinen oikeus sen sallii.

Kysymys Kiinan toimista nousi esille Singaporessa pidettävässä turvalilsuuskokouksessa. Kiinan delegaatiota johtavan amiraalin Sun Jiaguon mukaan tilanne Etelä-Kiinan merellä on vakaa ja rakennustyöt liittyvät muun muassa pelastustoiminnan ja ympäristönsuojelun edellytysten parantamiseen.

– Kiina on noudattanut suurta pidättyväisyyttä ja toiminut rauhan ja vakauden edesauttamiseksi sekä alueella että koko maailmassa, amiraali Sun sanoi.

Kiinan edustajien mielestä historia ja kansainvälinen oikeus osoittavat, että sen vaatimukset ovat oikeutettuja. Kiina pitää lähes koko Etelä-Kiinan merta omana alueenaan. Alueella uskotaan olevan merkittäviä kaasu- ja öljyvaroja, jotka kiinnostavat alueen valtioita.