Kreikan pääministeri: Lainoittajien vaatimukset "absurdeja"

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras kuvailee ranskalaisen Le Monde -sanomalehden kolumnissa lainoittajien vaatimuksia kovin sanankääntein. Tsiprasin mukaan vaatimukset ovat hidastaneet neuvotteluja Kreikan tarvitsemasta lainaerästä.

Ulkomaat
Alexis Tsipras
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras puhui perjantaina 15. toukokuuta Ateenassa.Alexandros Beltes / EPA

Kreikan pääministerin Alexis Tsiprasin mielestä Kreikan lainoittajien vaatimukset uudistuksista ovat järjettömiä. Tsipras tuuletti ajatuksiaan ranskalaisen Le Monde -lehden kolumnissa, uutistoimisto AFP kertoo. Vika ei ole kreikkalaisissa, Tsipras kirjoittaa.

– Sopimusta ei ole syntynyt, koska tietyt instituutiot esittävät absurdeja ehdotuksia ja suhtautuvat välinpitämättömästi kreikkalaisten demokraattisesti tekemään valintaan.

Valinnalla Tsipras viitannee vasemmistolaisen Syriza-puolueensa vaalivoittoon, jonka seurauksena Kreikka suhtautuu aiempaan kriittisemmin sille esitettyihin uudistusvaatimuksiin.

Kreikka neuvottelee Euroopan unionin, kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja Euroopan keskuspankin kanssa runsaan seitsemän miljardin euron lainaerästä, joka on viimeinen erä sille myönnetystä toisesta tukipaketista. Ehdoista ei siis ole saavutettu yhteisymmärrystä.

Pääministeri Tsiprasin mukaan maan hallitus on jo tehnyt myönnytyksiä: se esimerkiksi suostuu yksityistämisiin ja arvonlisäverojärjestelmän uudistuksiin.

Kreikan valtiovarainministeri on puheissaan sovittelevampi ja sanoo, että ainoa vaihtoehto on se, että Kreikka tulee pääsemään sopimukseen kansainvälisten lainoittajien kanssa.

Lähteet: AFP