Atomipommeista selviytyneet japanilaiset Helsinkiin – Hibakushat vastustavat ydinaseita kertomalla kokemuksistaan

Vuonna 1945 Hiroshimaan ja Nagasakiin pudotetuista atomipommeista selviytyneitä lapsia kutsutaan hibakusha-nimellä. Tuhon aikaan 3–16-vuotiaat lapset ovat joutuneet selviytymään koko elämänsä säteilyn seurausten kanssa.

Kotimaa
Atomipommin räjähdyksestä selvinneet ihmiset osallistuavat muistotilaisuuteen.
Atomipommin räjähdyksestä selvinneet ihmiset osallistuivat muistotilaisuuteen Hiroshiman atomipommimuistomerkillä 5. elokuuta. 6. elokuuta vietetään Hiroshimaan pudotetun atomipommin 67-vuotismuistopäivää.Kimimasa Mayama / EPA

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 70 vuotta siitä, kun Yhdysvallat pudotti atomipommit Hiroshimaan ja Nagasakiin. Ryhmä ydiniskuista selviytyneitä japanilaisia vierailee Helsingissä tänään maanantaina. Vierailu on osa kansainvälisellä rauhanlaivalla eli Peace Boatilla tehtävää matkaa.

Suomeen saapuvat japanilaiset olivat 3–16-vuotiaita, kun pommit iskivät heidän kotikaupunkeihinsa. He kertovat Itä-Pasilan Rauhanasemalla omat tarinansa. Monet lasten läheisistä kuolivat välittömästi tai myöhemmin säteilyn aiheuttamiin sairauksiin. Myös he itse ovat joutuneet elämään säteilyn vaikutusten kanssa.

Matkallaan selvityjät eli hibakushat ovat tavanneet lapsia, nuoria ja heidän vanhempiaan. He haluavat kertoa kokemastaan tuleville sukupolville ja siten vahvistaa kansainvälistä ydinaseiden kieltoa ajavaa liikettä.