1. yle.fi
  2. Uutiset

Maailman oravatutkijat kokoontuvat Helsinkiin – kuinka kurret pärjäävät?

Tällä viikolla selviää, kuinka oravat eri puolilla maailmaa jaksavat. Helsinkiin kokoontuu kuutisenkymmentä kansainvälistä oravatutkijaa päivittämään viimeisimmät tietonsa jyrsijöiden kuulumisista muuttuvissa metsissä.

Kotimaan uutiset
Orava.
Orava.Seppo Sarkkinen / Yle

Suomessa oravalajeja on vain kaksi, perinteinen orava ja sitä uhanalaisempi liito-orava. Maailmalla erityisesti puissa eläviä oravia kuitenkin tunnetaan lähes 200 ja ne ovat levittäytyneet pohjoisilta taigoilta aina päiväntasaajan sademetsiin asti.

Oravalajien paljous saattaa osoittautua ylivoimaiseksi myös pörröhännille koko uransa omistaneelle ammattilaiselle, kertoo Luonnontieteellisen keskusmuseon yli-intendentti Ilpo Hanski.

– Hyvä kun nämä lähialueiden oravat muistaa ja ehkä pohjoisten alueiden. Mutta tropiikissa elää niin paljon erilaisia oravalajeja, että en muista niiden nimiä. Tuttuja lajeja on muutamia kymmeniä.

Oravat kymmenien tutkijoiden intohimo

Tällä viikolla maailman oratutkimus ja oravien kuulumiset päivitetään Helsingissä, kun Suomen alle kymmenen oravatutkijaa saa seurakseen koko joukon kansainvälisiä kollegoja.

Helsingin yliopiston ja Luonnontieteellisen keskusmuseon isännöimään konferenssiin kokoontuu kuutisenkymmentä oravatutkijaa muun muassa Kanadasta ja USA:sta, Japanista, Koreasta, Englannista, Italiasta ja Saksasta.

Konferenssissa esitellään uusinta poikkitieteellistä oravatutkimusta. Oravien elinympäristöjen ja elintapojen lisäksi tietoa saadaan ilmastonmuutoksesta, luonnonsuojelusta, ekosysteemeistä sekä maailman metsien tilasta.

Syrjäyttääkö harmaa pörröhännissä punaruskean?

Suomen oravilla menee kohtuullisen hyvin lajitovereihinsa verrattuna, vaikka tehometsätalous niiden elintilaa kaventaakin. Tavallinen orava pärjää sopeutuvaisena jyrsijänä mainiosti myös kaupunkioloissa eikä liito-oravakaan perusta asutuksesta ja liikenteestä, jos niiden lomasta vain löytyy sopivia kotimetsiköitä.

Esimerkiksi Englannin alkuperäiset puna-asuiset oravat eivät ole olleet yhtä onnekkaita.

– Englantiin ja Keski-Eurooppaan on tuotu Pohjois-Amerikasta harmaaorava ensin lemmikiksi ja sitten se on karannut luontoon. Se on viihtynyt hyvin ja esimerkiksi Englannissa syrjäyttänyt tavallisen oravan lähes kokonaan, Luonnontieteellisen museon Hanski kertoo.

Lue seuraavaksi