1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kesäleirillä lapsi on turvassa – "Pikkuisen jännittää, koska en tiedä mitä kaikkea peikot tekevät"

Monet kesäleirit ovat täyttyneet lapsista maanantaina. Leireillä lapset voivat tutustuvat eläimiin, tanssia, kokkailla ja muuttua jopa peikoiksi. Vanhemmille päiväleirit ovat pelastus, koska lapsilla on turvallinen paikka vanhempien työpäivän ajaksi.

Kuva: Tiia Korhonen / Yle

Kajaanin Hauholan koulun liikuntasali ympäristöineen on viikon ajan peikkojen valtakunta. Kesäleirille osallistuu 16 ykkös- ja kakkosluokkalaista lasta.

Pienet peikot opettelevat viikon aikana muun muassa peikkotaitoja ja tutustuvat peikkojen elämään. Leirin alussa peikkoilu hieman jännittää, myöntävät 7-vuotias Tommi Kettunen ja pian 9 vuotta täyttävä Aada Heikkinen.

– Olen ensimmäistä kertaa kesäleirillä. Pikkuisen jännittää, koska en tiedä mitä kaikkea peikot tekevät. Ehkä ne ovat ihan mukavia, Tommi arvelee.

– Tykkään peikoista ehkä vähän. Minä voisin olla sellainen röllimäinen peikko, Aada jatkaa.

Koululaisten kesälomat voivat aiheuttaa vanhemmille vaikeuksia ja huolta, koska osa vanhemmista on kesäloman ajan töissä. Kesäleiri on pelastus, kertoo Tommin mummi Marjahelena Leskinen.

– Aina lapselle ei löydy hoitopaikkaa, joten leiri auttaa arkea. Nyt ainakin yksi viikko kesästä on pelastettu.

– Kyllähän se auttaa, mutta meille pääasia oli, että tyttö halusi tulla leirille, kertoo puolestaan Aadan isä Veli-Pekka Heikkinen.

Peikkoleiriläiset opettelevat kierrätystä

Nuoriso-ohjaaja Pekka Juntusen mukaan lapsille on nykyisin tarjolla monenlaisia kesäleirejä. Päällekkäisyyksien takia peikkoleirejä järjestään nyt kahden sijasta yksi.

Osalle lapsista metsä on todella tuttu, mutta toisille taas ei.

Jonne Mäkitupa

– Teemme aluksi peikkoasut, päähineet ja puserot. Myös häntä pitää olla ja hännässä tupsu. Lapset on jaettu ryhmiin, jotka rakentavat oman peikkomajansa jakkaroista, pulpeteista ja lakanoista. Siellä he voivat säilyttää omia tavaroitaan, muut ryhmät voivat vierailla majassa vain luvan kanssa, se on heidän oma juttunsa.

– Olemme kuulleet, että tuossa jonkin matkan päässä on peikoilla oma maja, joten tutkimme myös sitä. Lisäksi käymme Otanmäen maauimalassa ja tutustumassa kaupungin patsaisiin sekä syömässä kaupunginherrojen vieraana kaupungintalolla, kertoo Juntunen viikon ohjelmasta.

Koulun liikuntasalissa pienet peikot voivat myös kiipeillä. Kuva: Tiia Korhonen / Yle

Kesäleiri toimii lasten iltapäiväkerhon periaatteella. Lapset tulevat leirille aamulla kahdeksalta ja päivä päättyy iltapäivällä kello 16. Leirillä lapsille voi kuitenkin järjestää kerhoa enemmän toimintaa, kertoo yksi peikkoleirin ohjaajista, nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi Haapaveden opistolla opiskeleva Jonne Mäkitupa.

– Tutustumme leirillä kierrätykseen ja kestävään kehitykseen. Kaikkea ei osteta, vaan esimerkiksi askartelussa hyödynnämme muun muassa pullon korkkeja ja leiriamuletti valmistetaan pajusta. Liikumme myös luonnossa ja opettelemme, miten siellä liikutaan ja mitä pitää huomioida. Osalle lapsista metsä on todella tuttu, mutta toisille taas ei.

– Päivä alkaa aina peikkotarinalla ja tarina myös katkaisee iltapäivällä päivän. Näin lapset rauhoittuvat eivätkä peikkoile ihan koko iltaa myös kotona, Mäkitupa naurahtaa.