Työhanskoista löytyy allergisoivaa kromia – tullilaboratorio tutkii jatkossa nahkatuotteet

Nahkatuotteiden sisältämien kromi(VI)-yhdisteiden EU-lainsäädännön raja-arvot tiukkenivat toukokuun alussa. Nyt ihokosketuksiin joutuvissa nahkakäsineissä, -kengissä ja muissa tuotteissa saa olla enintään kromi(VI)-yhdisteitä 3 milligrammaa kilossa. Tullilaboratorin testeissä on löytynyt jo aiemmin työhanskoja, joissa raja-arvo ylittyy, sillä kromirajoitus on koskenut niitä jo aiemmin.

Kotimaa
Kuvassa maassa lojuva likainen ja hylätty työrukkanen.
Anssi Leppänen / Yle

Kromi(VI)-yhdisteet aiheuttavat allergiaa ja niille saattaa herkistyä, jos iho joutuu suoraan tai välillisesti kosketukseen yhdisteitä sisältävien nahkatuotteiden kanssa. Työkäsineitä koskeva kromi(VI)-rajoitus (siirryt toiseen palveluun)on ollut voimassa jo aiemmin, mutta 1.5. 2015 alkaen rajoitus koskee laajemmin myös muita nahkatuotteita.

– Lähinnä kromikuutosta muodostuu nahan parkitsemisprosesseissa, kertoo tullilaboratorion jaostopäällikkö Arja Meriläinen.

– Viime vuonna löysimme kahdeksasta hansikaserästä liian korkeita pitoisuuksia, jatkaa Meriläinen.

EU:n yhteinen järjestelmä kerää tiedot hylkäyksistä

Euroopan unionin yhteisen Rapex-järjestelmän (siirryt toiseen palveluun) sivuilta voi itse kukin katsoa, paljonko tuotteita joudutaan vetämään markkinoilta liian korkeiden haitallisten aineiden pitoisuuksien takia.

Liian korkeita kromipitoisuuksia sisältävät nahkatuotteet tulevat pääasiassa Aasiasta, esimerkiksi Kiinasta ja Pakistanista. Näitä takaisinvetoja näkyy paljon Rapexin sivuilta, kromi(VI)-pitoisuudet ovat paikoin monikertaisia sallittuihin määriin.

Viime vuonna löysimme kahdeksasta hansikaserästä liian korkeita pitoisuuksia.

Arja Meriläinen, jaostopäällikkö, tullilaboratorio

– Kun tulli ottaa kolmasmaanäytteitä, niin ne on käyttöönottokiellossa tutkimusten ajan. Ne eivät sitten pääse markkinoille, jos löytyy määräystenvastaisuutta, toteaa tullilaboratorion Arja Meriläinen.

Tulli seuraa erityisesti maahantuojia ja valmistajia, joiden tuotteissa on aiemmin havaittu puutteita.

– Tietysti tutkimuksemme laajenevat koskemaan kaikkia nahkatuotteita, jotka joutuvat ihokosketuksiin eli kengät, joissa ei ole vuoria ja muita, sanoo Meriläinen.

Kromi allergisoi ja aiheuttaa syöpää

Uusi kromi(VI)-rajoitus ei koske nahkatuotteita, jotka ovat tulleet käyttöön ennen toukokuuta. Näin ollen kirpputoreilla saattaa olla myynnissä liikaa kromiyhdisteitä sisältäviä tuotteita. Uusien nahkavalmisteiden osalta määräyksiä on kuitenkin noudatettava.

Kromi aiheuttaa hengitystieoireita ja ihottumaa, jos herkistyy aineen eri yhdisteille. Kromialleirgia on miesten yleisin työperäinen allergia. Pahimmillaan kromihöyryistä voi saada syövän.