1. yle.fi
  2. Uutiset

Mies ja kitara vankilakiertueella: "Kyllä kylmäsi, kun 50 karpaasia tuijotti kädet puuskassa"

Muusikko Lasse Hyytisen yhden vankilakeikan kokeilu venyi kolmen viikon kiertueeksi. Mies ja kitara saivat lämpimän vastaanoton.

kulttuuri
Lasse Hyytinen vankilan portilla
Lasse Hyytisen albumi

Lappeenrantalainen muusikko Lasse Hyytinen kiersi 12 vankilaa kolmessa viikossa. Alun perin hän oli menossa keikalle yhteen vankilaan, mutta kun Rikosseuraamuslaitos irtosi lupa ja Kulttuurirahastokin myönsi avustusta, heitti Hyytinen toukokuussa kunnon kiertueen.

Hyytinen esitti konserteissa omia sävellyksiään ja tuttuja covereita.

Johnny Cashin 'Walls of Prison' oli varmaankin se pakollinen.

– Mies ja kitara upposi yleisöön hyvin, kiteyttää Hyytinen.

– Coverit valitsin sillä perusteella, että ne istuivat teemaan. Johnny Cashin Walls of Prison oli varmaankin se pakollinen, kertoo Hyytinen.

"Pari kertaa piti nielaista"

Vankilat – sekä avolaitokset että ns. kovat talot – olivat Hyytiselle uusia tuttavuuksia. Ensimmäisen keikan hän muistaa lopun ikäänäsä.

– Kyllähän se kylmäsi, kun 50 tatuoitua karpaasia tuijotti kädet puuskassa. Piti siinä nielaista pari kertaa ennen kuin aloitin, kertoo Hyytinen.

Mitä "kovempi" talo, sitä parempi vastaanotto.

Kontakti yleisön kanssa syntyi nopeasti; parin lämmittelykappaleen jälkeen jengi eli jo mukana. Ja vaikka yleisö kuunteli paikoillaan istuen, aisti Hyytinen musiikin aiheuttaman mielihyvän estradille asti.

– Kiertue vain parani vanhetessaan. Ja mitä "kovempi" talo, sitä parempi vastaanotto, sanoo Hyytinen.

Tuulahdus arkielämästä otettiin ilolla vastaan

Oulun lähellä Pelsossa hän pääsi keikan jälkeen juttelemaan parin elinkautisvangin kanssa.

– Paras palautehan oli tietenkin se, kun äijät keikan jälkeen taputtelivat olalle tai tulivat kättelemään, Hyytinen sanoo.

Kiertueen aikana muusikolle selvisi myös se, miten rajoitettua elämää vangit viettävät. Kitaran kanssa esiintyneen muusikon vierailu on jo aikamoinen tuulahdus siviilielämästä.

Muusikkokin oppi uutta

Uutta Hyytiselle olivat vankien opiskelumahdollisuudet ja vangeille järjestettävä kuntouttava toiminta.

– Ei se ole enää "reppu selkään ja ulos" –meininkiä, vaan siviiilin palaamista tuetaan monin tavoin. Tuomion loppuaikana ainakin avolaitoksissa rangaistustaan suorittavat voivat opiskella esimerkiksi ammattitutkintoja, kertoo Hyytinen.

Lue seuraavaksi