Some pelasti kuolevan television

Uusi teknologia ja sosiaalinen media ovat pelastaneet kuolevaksi mediaksi povatun television. Näin todetaan Turun yliopistossa tällä viikolla tarkastettavassa väitöskirjassa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana yleisöstä on tullut yhä tärkeämpi osa television sisältöä. Samalla TV-kokemus on jakautunut useammalle ruudulle.

Kotimaa
Tomi Leivo-Jokimäki twittaa kännykällä katsoessaan televisiota
Tomi Leivo-Jokimäki seuraa urheilutapahtumia yleensä kahden ruudun välityksellä.Kati Rantala / Yle

Televisio on aina kerännyt ihmiset yhteen ja herättänyt keskustelua ohjelmillaan. Viimeisen vuosikymmenen aikana kommentointi on kuitenkin siirtynyt täysin uusiin ulottuvuuksiin sosiaalisen median ansiosta.

– Urheilutapahtumien yhteydessä kaikki hehkuttavat somessa tietysti ne huippuhetket. Itselleni suurta lisäarvoa tuovat kuitenkin mielenkiintoiset ihmiset ympäri maailmaa, joilla on enemmän tietoa jostain asiasta kuin toisilla. Välillä tulee hyviä väittelyitäkin, hehkuttaa aktiivinen twiittaaja Tomi Leivo-Jokimäki.

Television interaktiivisuudesta Turun yliopistossa väittelevän Pauliina Tuomen mukaan some on pelastanut kuolevaksi povatun television.

– Television kuolemasta on puhuttu pitkään. Ottamalla yleisön osaksi ohjelmien sisältöä TV on pystynyt pelastamaan itsensä, Tuomi toteaa.

Monen ruudun viihdettä

Vuorovaikutus on elänyt kolme erilaista aikakautta kymmenen vuoden sisällä. Tekstiviesteillä, Internetillä ja sosiaalisella medialla on jokaisella ollut oma kultakautensa.

– Tässä on hyvin selkeä kehityskaari ja selkeät vaiheet. On joitain piirteitä, kuten tekstiviestit, jotka ovat jääneet elämään. Toisaalta nyt on todella monia vaikutuskeinoja, joita vasta kokeillaan ja myöhemmin nähdään, ovatko ne tulleet pysyvästi. Tällainen on esimerkiksi puhelinta heiluttamalla tehtävä äänestys viihdeohjelmissa, Pauliina Tuomi sanoo.

Tutkimuksen mukaan ihmisillä on nykyään useampi ruutu kerrallaan nenän edessä. Niin myös Tomi Leivo-Jokimäellä.

– Itse käytän Twitteriä suuriruutuiselta puhelimelta samalla kun katson televisiota. Tiedon tulva on sillä hetkellä kyllä aika vahva, mutta toisaalta se on myös hauskaa.