Venäläisministeri: Petyimme EU-maiden reaktiosta "mustaan listaan"

Venäjän varaulkoministerin mukaan lista EU-kansalaisista, joita ei päästetä Venäjälle, syntyi huolellisen harkinnan tuloksena. EU pitää listaa umpimähkäisenä ja asiattomana.

Ulkomaat
Yksityiskohta Venäjän lipusta.
Sergei Ilnitsky / EPA

Venäjä on pettynyt siihen, että EU-maat luovuttivat medialle Venäjän mustan listan EU-kansalaisista, joiden maahanpääsy on kielletty, Venäjän varaulkoministeri Aleksei Meškov sanoi toimittajille maanantaina. Meškovin kommenteista kertoivat esimerkiksi uutistoimisto Tass ja valtiollisen uutistoimiston Ria Novostin englanninkielinen versio Sputnik News (siirryt toiseen palveluun).

"Olemme syvästi pettyneitä eurooppalaisten kumppaneidemme toimiin Moskovassa. Tietenkään säädyllisyys ei ole poliittinen kategoria", Meškov sanoi.

Meškovin mukaan listaa ei ollut tarkoitettu julkiseksi.

"Meille listan luovuttaminen eteenpäin ei ollut poliittinen askel. Ideana oli helpottaa listalla olevien henkilöiden elämää", hän kertoi Tassin mukaan.

Meškov sanoi Tassille, että lista laadittiin vastineena eurooppalaisten maiden vastaaville toimenpiteille. EU-maat ovat asettaneet maahantulokieltoja venäläisvaikuttajille osana Venäjän vastaisia pakotteita.

Meškovin mukaan Venäjän lista on "huolellisesti harkittu".

Venäjän viime torstaina EU-maille tiedoksi lähettämällä listalla on 89 EU-kansalaista, muun muassa europarlamentaarikkoja, entisiä ulkoministereitä ja turvallisuusviranomaisia. Suomesta listalle on pantu europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.).

EU:n ulkosuhdehallinto katsoo, että lista on umpimähkäinen ja asiaton, eikä Venäjä ole kyennyt esittämään sille laillisia perusteita.

Lähteet: Tass