Hyppää sisältöön

Suomeen syntymässä omia tapoja juoda teetä – teedrinkit tekevät tuloaan, mutta perinnettäkään ei unohdeta

Teen ystävät ry:n puheenjohtaja Pirkko Arstilan mielestä Suomessa teenjuonnissa yhdistellään estottomasti uusia vivahteita englantilaiseen perinteeseen.

Suomessa teekulttuuri pohjaa englantilaiseen ja venäläiseen perinteeseen, mutta vaikutteita otetaan eri puolilta maailmaa. Innokkaimmat teenjuojat yhdistelevät eri teelaatuja elämyksiä hakien, ja teehetkestä tehdään yhdessäolon ja rupattelun aikaa. Teehen yhdistetään erilaisia tarjottavia, eikä pöydästä ole kiire nousta pois.

– Jos ajatellaan trendejä, täällä huidellaan jo vihreän teen, valkoisen teen, eri yhdistelmien maailmassa. Kokeillaan estottomasti uutta, kertoo Teen ystävät ry:n puheenjohtaja Pirkko Arstila.

Erityisen trendikkäitä ovat Arstilan mukaan teedrinkit, jotka tekevät tuloaan myös Suomeen. Esimerkiksi Aasiassa kylmät teedrinkit ovat jo suuressa suosiossa.

Suomalaisista teenjuojista suurin osa kuitenkin edelleen nauttii perinteistä mustaa teetä.

– Ja vieläpä hyvin traditionaalisella tavalla, toteaa Arstila.

Arstila muistuttaa, että Suomessa sekoittuvat ja elävät rinnakkain useat teenjuontiperinteet. Aivan omasta suomalaisesta teekulttuurista Arstila ei vielä puhuisi, mutta useita eri suuntauksia hän suomalaisten teenjuonnissa erottaa. Suomalaiset ovat innokkaita yhdistelemään ja kokeilemaan uutta.

– Venäläiset laittavat teehen hilloa, sitruunaa ja hunajaa. Englantilaiset suosivat maitoa, hunajaa ja sokeria. Koska musta perustee on usein kitkerää, onkin hyvä maustaa sitä lisukkeilla. Mutta kun aletaan leikkiä erilaisilla teelaaduilla, esimerkiksi vihreällä ja valkoisella, ei käytetä enää lisukkeita, ja eri teet juodaan erilaisista kupeista, sanoo Arstila

Arstilan mielestä Suomeen onkin syntymässä useita eri tapoja juoda teetä. Eri teelaatuja sekoitetaan ja niihin lisätään aromeja. Teesekoituksista löytyy eri marjoja, hedelmiä ja esimerkiksi shampanja- aromia.

Suomeen syntyy teekeitaita

Pääkaupunkiseudulle on syntynyt jo useita teepaikkoja, jotka toisaalta pitävät yllä eri perinteitä, toisaalta kehittävät omia alakulttuureja.

Teen ystävät ry on valinnut Juvan Teehuoneen eli Tea House of Wehmaisin vuoden 2015 parhaaksi teepaikaksi. Yrittäjä Anna Grotenfelt-Paunonen sanoo, että syksyllä viisi vuotta täyttävän teehuoneen tarjonta pohjaa englantilaiseen perinteeseen.

– Englantilaisen tavan juoda teetä iltapäivällä sanotaan syntyneen siitä, kun Bedfordin herttuatarta Annaa alkoi iltapäivällä huikoa. Hän alkoi tilata salaa kammariinsa kerrosvoileipiä, sconeseja, leivonnaisia ja teetä. Sitten hän ryhtyi kutsumaan myös ystävättäriään mukaan. Tapa levisi myös muun kansan keskuuteeen.

Anna Grotenfelt-Paunonen kokee olevansa kaimansa jalanjäljillä. Teehuoneella kukkivat ruusut niin maljakoissa kuin tapeteissa ja pöytäliinoissa.

–Teelaatuja meillä on jopa 70. Suosituin tarjottava teen ohella ovat sconesit, jotka paistamme, kun asiakas sellaisen tilaa. Ne tarjotaan siis vastapaistettuna, kertoo Grotenfelt-Paunonen.

– Englantilaiseen tapaan scones nautittaisiin paksun kerman, clotted creamin, kera, mutta olemme huomanneet, että suomalaiseen makuun kermavaahto sopii paremmin. Lisäksi tarjotaan mansikkahilloa.

Grotenfelt-Paunonen haluaa yhdistää englantilaisen perinteen parhaat puolet suomalaiseen luomu- ja lähiruoka-ajatteluun, ja tuotekehitysideoita pursuaa. Kiireisimpään aikaan heinäkuussa asiakkaita käy jopa 100 päivässä.

”En yleensä koske pussiteehen”

Jos suku- tai kesäjuhlissa haluaa tehdä vaikutuksen teeharrastajaan, kannattaa tarjota jotain muuta kuin kaapin perukoilta kaivettua pussiteetä. Pirkko Arstila kertoo, että ei yleensä koske pussiteehen, mutta ei tyrmää sitäkään kokonaan.

– On pusseja ja pusseja. On aivan kerta kaikkiaan kamalia pusseja, joita en yleensä viitsi edes lähestyä. Niissä ei ole sisällä teelehtiä, vaan teenöhtää. Jos verrataan teetä viineihin, on niitä arkitilaisuuksia, joissa viiniä juodaan tölkistä. Juhlatilaisuuksissa juodaan vuosikertaviinejä. Teessä on vähän sama juttu. 

Arstila suositteleekin, että arkikiireiden keskellä voi hyvinkin juoda pussiteetä, mutta juhlavampiin hetkien kruunuksi sopii haudutettu tee.

.
.