1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nokkoset nopsasti talteen – viime hetket villiyrttien keräilyssä

Villiyrteistä esimerkiksi kuusenkerkkä on juuri nyt parhaimmillaan. Yrttejä keräillessä kannattaa muistaa, että varpukasvien poimimiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Kotimaan uutiset
Villiyrteistä valmistettuja ruokia.
Villiyrteistä saa helposti maukkaita ruokia, yrtit kannattaa muistaa vain kerätä tarpeeksi kaukaa vilkkaasti liikennöidyiltä teiltäJuha Vauhkonen / Yle

Pohjois-Karjalassa eletään juuri nyt villiyrttien kulta-aikaa, sillä kasvit ovat nyt kukkeimmillaan. Pohjois-Karjalan Marttojen Jaana Korhonen neuvoo aloittelijoita keskittymään vain muutamaan lajiin, jotka on helppo tunnistaa.

– Esimerkiksi voikukka on sellainen, jonka kaikki varmasti tunnistavat ja sitä on turvallista käyttää.

Nokkonen oiva c-vitamiinin lähde

Suurin osa nokkosista on jo hurahtanut isoiksi, mutta nuoria, pieniä versoja voi vielä käyttää ravinnoksi. Jaana Korhonen muistuttaa, ettei nokkosta kannata poimia vanhoilta tunkioilta, sillä kasvi kerää helposti nitraattia.

– Rehevässä maaperässä on nitraattia selvästi enemmän.

Nokkonen on myös hyvä c-vitamiinin lähde, mutta kasvi kannattaa muistaa ryöpätä eli keittää nopeasti kuumassa vedessä.

Yrttejä saa poimia jokamiehenoikeudella

Pohjois-Karjalassa esimerkiksi teiden varret ovat paikkoja, joista villiyrttejä ei kannata kerätä. Hyvä välimatka vilkkaaseen tiehen on parisataa metriä.

Yrttejä saa kerätä jokamiehenoikeudella, mutta puiden ja varpukasvien kohdalla täytyy olla maanomistajan lupa. Esimerkiksi juuri nyt parhaimmillaan olevan kuusenkerkän keräämiseen täytyy pyytää lupa maanomistajalta.

Maitohorsma peittosi parsan

Suomessa vietetään juuri nyt Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiön lanseeraamaa villiyrttiviikkoa. Viikolla järjestetään esimerkiksi villiyrttiaiheisia tapahtumia ympäri Suomea.

Jaana Korhonen kertoo tehneensä villiyrttikurssilla vertailun parsarisoton ja maitohorsamasta tehdyn risoton välillä. Kurssilaisten mielestä villiyrtti maitohorsmasta tehty risotto oli selkeästi maukkaampi.

Lue seuraavaksi