1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kesäteatterikesä käynnistymässä – teatterinjohtaja: "Se on ihan järjetön taloudellinen riski"

Kesäteatterikesä on käynnistymässä toden teolla. Kaikki maan kesäteatterit yhteenlaskettuna viime kesänä kesäteattereissa kävi miljoonayleisö.

Pauliina Hukkanen ja Sari Havas johdattavat kesäteatteriyleisön parisuhde kiemuroiden pauloihin. Kuva: Pekka Havukainen / Yle

Uutena tulokkaana Itä-Suomen kesäteatterikartalle ilmestyy tänä kesänä Juvan kuninkaankartanon kesäteatteri. Partalon kartanon vanhaan latoon on kevään aikana rakennettu kesäteatterinäyttämö sekä paikat parille sadalle katsojalle.

– Täällä on jätkät painaneet yötä myöten vasarat kourassa ja suunnittelutyö oli myös aika massiivinen, että kyllä tässä on monta hikikarpaloa vuotanut, toteaa Kuninkaan kartanon kesäteatterin teatterinjohtaja Pauliina Hukkanen.

Oman kesäteatterin perustamiseen Hukkasta veti se, että niin sanotusti tehdä mitä haluaa. Samalla hän myöntää taloudellisen riskin olemassa olon.

– Se on ihan järjetön taloudellinen riski. Eihän tässä ole päätä ei häntää mutta kai jollainen hulluus minussa asuu, että lähden tällaiseen. Katsotaan syksyllä, onko lapsila leivän päällä kinkkua, vai syödäänkö pelkkää näkkileipää, toteaa Hukkanen.

"Monta kertaa olen kärsinyt ulkonäyttämöllä siitä Suomen suvesta"

Koko maassa Teatterin tiedotuskeskuksen tiedoissa on tälle kesälle yli 400 kesäteatteria. Itä-Suomessakin nähtänee kesän aikana satakunta kesäteatteriensi-iltaa.

Viime kesänä Itä-Suomen kesäteattereista parhaiten yleisöä veti Mikkelin Naisvuoren kesäteatteri, missä Aatamin puvussa ja vähän Eevankin -näki liki 17 000 katsojaa. Tässä harjoiteltava Sari Havaksen käsikirjoittama ja Samuli Reunasen ohjaama Terapian tarpeessa vie yleisön parisuhdekiemuroiden pauloihin.

– Pauliina soitti minulle keväällä ja kertoi, että hänellä on idea ja kysyi, että kirjoitatko Sari näytelmän. Sanoin, että en, koska ei ollut aikaa eikä ajatusta.  Heti kun suljin luurin, niin tuli tämä nimi ja koko perusajatus mieleen ja soitin Pauliinalle takaisin ja kerroin, että minun täytyy tehdä se, muistee Sari Havas.

Lukuisia kesiä kesäteatterin parissa viettänyt Havas on myös tyytyväinen siitä, että pääsee kesäksi sisätöihin.

– Tämä on aivan fantastista. Monta kertaa olen kärsinyt ulkonäyttämöllä siitä Suomen suvesta, kun se ei aina helli sillä parhaalla mahdollisella tavalla, toteaa Sari Havas.

Kesäteatterit suomalainen ilmiö

Kesäteatterit ovat suomalainen ilmiö ja koko maassa kesäteatterit ovat viime vuosina vetäneet lehtereille miljoonayleisön.

– Se on niin hauskaa mikä vetää suomalaiset kesällä teatteriin, että joka niemessä ja notkelmassa on se kesäteatteri.

– Mehän ollaan tällainen aika jännä, persoonallinen kansa, eikä olla aina niin sosiaalisia. Sitten kun kesä tulee, niin me halutaan kokoontua yhteen ja halutaan sellaisia tunnekokemuksia ja siihen tarvitaan muun muassa teatteria, pohtii Havas.

Mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan, niin kesäteatteria nähdään ensi kesänäkin Partalan kartanon vanhassa ladossa.

– Suunnitelmat ovat jo hyvin pitkällä, ensi kesän näytelmävalinnat on tekeillä, kertoo Pauliina Hukkanen.