Onko älykännykkäsi tuskastuttavan hidas? - "Ei auta vaikka istuisit tukiaseman juurella"

Lähes neljäsosa kuluttajien käyttämistä laitteista on hitaita nykyisille nopeille nettiyhteyksille. Arvio perustuu Aalto-yliopiston maailmanlaajuisen Netradar-palvelun käyttäjien tekemiin mittauksiin.

internet
Laite on yllättävän usein syy nettiyhteyden hidasteluun.
Petri Vironen / Yle

Jos älypuhelimen tai tabletin nettiyhteys hidastelee, useimmiten syytä on haettu mobiiliverkosta tai sen ruuhkaisuudesta. Yllättävän usein syy löytyy kuitenkin omasta kädestä.

– Meidän palvelun käyttäjien laitteista neljäsosa on sellaisia, etteivät ne yllä edes 10 megabitin nopeuteen, Aalto-yliopiston tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner kertoo.

Selvitys perustuu käyttäjien eri puolilla maailmaa tekemään kuuteen miljoonaan nopeustestiin. Netradar-sovellus mittaa yhteysnopeuden ja jakaa tiedon kartan avulla kaikille käyttäjille.

200 yleisimmästä laitteesta neljännes jää alle 10 megabitin sekuntinopeuteen, toinen neljännes yltää 20 megabittiin. Puolet Netradarin käyttäjistä huristelee LTE- eli 4G-laitteella.

– 4G-laitteiden kohdalla ongelmia ei näyttäisi olevan, mutta 3G-laitteissa erot ovat suuria. Hinta korreloi usein laatua, mutta laitteet myös vanhenevat yllättävän nopeasti, Jukka Manner sanoo.

Laite vanhenee nopeasti

Kuluttajalle tieto on saatavissa laitteiden tuoteselosteissa, mutta harva päätyy perehtymään niihin kovin tarkasti.

– Halvemmissa ja vanhentuneissa laitteista on hitaat radiot ja huonommat antennit. Ei auta, vaikka istuisit tukiaseman juurella, jos laite on rajoittunut.

– Kuluttajan kannattaa tutkia tuoteselosteet tarkkaan, vaikka ne selllaista insinöörihepreaa ovatkin, Manner muistuttaa.

Hitaaksi käyneiden laitteiden joukossa on kaikkien laitevalmistajien malleja. Monelle oman, aikanaan kalliin laitteen hitaus voi tulla yllätyksena.

– Löytyy myös satojen eurojen laitteita, jotka ovat suorituskyvyllisesti surkeita. Siinä voi pettyä, jos 500 euroa muutama vuosi sitten maksanut laite ei enää toimi halutulla tavalla. Se mikä maksoi viisi vuotta sitten 500 euroa, on enää 50 euron arvoinen, Jukka Manner pohtii.

Netradarin tekemän listan eri laitteiden saavuttamista nopeuksista löydät täältä (siirryt toiseen palveluun).