1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kukat

Kukkapenkin teko onnistuu keltanokaltakin

Perinteisen kukkapenkin rakentamisessa ei tarvitse olla insinööri kunhan muistaa muutaman perusasian.

Kuva: Risto Koskinen / Yle

Meri-Lapin taimitarhan toiminnanjohtaja Sisko Ainassaari tietää, kuinka hyvä kukkapenkki syntyy.

– Kukkapenkki kannattaa rakentaa niin, että siinä on koko kesän jotain katsottavaa. Erilaisia lajikkeita, jopa joku pensas sinne joukkoon, erilaista kesäkukkaa. Ja miksei jotain syysväriäkin, niin voi syksylläkin ihastella, luettelee Ainassaari.

Kukkapenkin rakentajan kannattaa myös ottaa huomioon, että penkkiin tulisi valita esimerkiksi veden tarpeeltaan ja hoidoltaan samantapaisia kasvilajeja.

Onnistuu ensikertalaiseltakin

Kukkapenkin tekeminen onnistuu ensikertalaiseltakin kunhan muistaa muutaman perusasian.

– Ensinnäkin penkki tulee valmistaa hyvin, että siinä on hyvä multa pohjalla. Ja näin pohjoisessa penkki kannattaa sijoittaa vähintään puoliaurinkoiseen paikkaan. Jos on aloittelija, kannattaa aloittaa helpoista penkeistä.

Kun pohjat on tehty kunnolla, siirrytään kasvien valitsemiseen. Paitsi vuodenkiertoa, voi penkin perustaja miettiä myös sitä, pitäisikö joukkoon laittaa muutama hyötykasvikin.

Neuvoja kannattaa kysyä taimia myyvistä liikkeistä, koska valikoima on nykyään hyvin laaja.

Seuraavassa Sisko Ainassaaren peruskukkapenkin teko-ohje nurmikkoalueelle:

  1. Ensin poistetaan nurmi alta. Kaivetaan ja möyhennetään maata penkin alta.
  2. Jos nurmen alla ei ole multaa vaan hiekkaa tai soraa, lisätään esimerkiksi kaupan valmista puutarhamultaa.
  3. Kasvukerroksen korkeuden pitäisi olla noin 50 cm. Penkki kannattaa tehdä jonkin verran koholle, jotta maa ei painuessaan jää kuopalle ja kerää vettä sateella.

Yle Perämeren Pihalla-sarjassa käsittelemme kesän mittaan erilaisia pihaan ja puutarhaan liittyviä asioita ja ilmiöitä aina maanantaisin netissä ja radiossa kello 17 jälkeen.

Voit osallistua sarjan tekoon lähettämällä meille puutarha-aiheisia kysymyksiä sähköpostilla osoitteeseen perameri@yle.fi.