Vaasan yliopiston tuleva energialaboratorio on neljän miljoonan satsaus

Vaasan yliopisto saa energia-alan tutkimukselle uudet laboratoriotilat. Kesän 2016 aikana valmistuva laboratorio hyödyttää myös Vaasan kaupunkia sekä seudun yrityksiä, uskoo Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry. Hankkeen kokonaiskustannus on 10,5 miljoonaa euroa, josta yliopiston osuus on 4 miljoonaa.

Vaasa
Wärtsilän 50DF-moottori.
Wärtsilän 50DF-moottori.Wärtsilä

6,5 miljoonan euron rakennus- ja 4 miljoonan euron suuruisen laiteinvestoinnin myötä Palosaareen rakennetaan kesään 2016 mennessä uudet tilat ja laitteet energiatutkimuksen ja -tuotekehityksen tarpeisiin.

Uusien tilojen kiinteistön rakennuttamisesta vastaa Oy Vaasa Parks Ab ja rakennustyöt alkavat välittömästi. Yliopisto ja muut toimijat tulevat tiloihin vuokralle.

Yliopiston 4 miljoonan investoinnista kolme neljäsosaa kattaa valtion innovaatiorahoituskeskus Tekesin myöntämä rahoitus. Loppuosan siitä rahoittavat yliopisto sekä yhteistyöyritykset.

Kaupunginjohtaja Tomas Häyryn mukaan panostus on merkittävä sekä Vaasan yliopiston, Vaasan kaupungin että myös alueen teollisuuden kannalta.

– Nyt luodaan yhteistä tutkimusalustaa sekä tieteelliselle tutkimukselle että kaupalliselle tutkimus- ja kehitystoiminnalle. Se tulee houkuttelemaan myös kansainvälisellä puolella uutta osaamista kaupungillemme, ja tämä on erittäin tärkeää kilpailukyvyn kannalta, Häyry listaa.

Energy Research Centeriksi nimetty laboratorio tulee lähivuosina olemaan hautomo lukuisille energia-alan tutkimussuunnille. Vaasassa panostetaan muun muassa uusiutuvien polttoaineiden tutkimukseen, moottoreiden kehittämiseen, voimaloiden sähköjärjestelmien kehittämiseen, hukkaenergian vähentämiseen ja energiantuotannon päästöjen vähentämiseen.

Vaasan seudun energia-alan yrityksissä on 11 000 työntekijää eli jopa neljäsosa Suomen koko energia-alan työvoimasta.