1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Etelä-Afrikan edustalta löytyi lasteineen uponnut orjalaiva – "Merkkipaalu orjuuden tutkimuksessa"

Yli 200 vankia kuoli, kun Mosambikista Brasiliaan matkalla ollut portugalilainen orjalaiva São José Paquete Africa upoosi Kapkaupungin edustalla vuonna 1794.

tiede

Etelä-Afrikan edustalta on löytynyt lasteineen 1700-luvulla uponneen portugalilaisen orjalaivan hylky. Tutkijat pitävät löytöä merkkipaaluna orjakaupan tutkimuksessa.

– Löytö on merkittävä, sillä koskaan aiemmin ei ole ollut arkeologisia todisteita aluksesta, joka haaksirikkoutui ja upposi kuljettaessaan orjia, toteaa hylyn tutkimiseen osallistunut yhdysvaltalaisen Smithsonian-instituutin afrikkalaisamerikkalaisen historian museon NMAAHC:n edustaja Lonnie G. Bunch.

Aiemmin on löydetty laivoja, jotka aikoinaan olivat orjalaivoja, mutta ne eivät uponneet orjia mukanaan.

Aarteenetsijät löysivät hylyn jo 1980-luvulla, mutta sitä pidettiin ensin virheellisesti hollantilaislaivan hylkynä. Kiinnostus laivaa kohtaan virisi uudestaan vasta vuonna 2010, kun tutkijat löysivät arkistoista tietoja orjalaivan kapteenin kertomuksesta haaksirikosta. Sen jälkeen afrikkalaiset ja yhdysvaltalaiset tutkijat ovat tutkineet hylkyä kaikessa hiljaisuudessa.

– Halusin varmistaa, että meillä on se, mitä sanoimme meillä olevan. Emme halunneet ilmoittaa jotain ja sitten huomata, ettei olekaan, NMAACH:n kuraattori Paul Gardullo kertoo.

Miehistö pelastui, yli puolet orjista hukkui

Laiva varmistui portugalilaisen São José Paquete Africa -aluksen hylyksi, joka upposi vuonna 1794 Kapkaupungin edustalla ollessaan matkalla Mosambikista Brasiliaan mukanaan noin 400 orjiksi otettua ihmistä.

Kapteeni ja miehistö pelastuivat haaksirikossa, mutta yli 200 vankia kuoli. Hengissä selvinneet vangit myytiin orjiksi Kapkaupungissa.

Tutkijat pitävät São Josén hylkyä merkittävänä paitsi sieltä löytyneen esineistön vuoksi myös siksi, että kyseessä oli yksi ensimmäisistä yrityksistä tuoda itäafrikkalaisia orjiksi Atlantin yli. Löytö tuo heidän mukaansa orjakaupasta tietoa, joka saattaa muokata käsitystämme tästä osasta historiaa.

Arviolta yli 400 000 itäafrikkalaista joutui tekemään matkan orjalaivoilla Mosambikista Brasiliaan vuosina 1800–1865.

Hylystä nostettu painolasti, väkipyörä ja kahleita

Hylyn tutkiminen on arkeologeille haastavaa, sillä hylky lepää voimakkaiden maininkien takomassa paikassa kahden riutan välissä. Arkeologit ovatkin tutkineet vasta pienen osan paikasta, mutta tiistaina hylystä löytyneitä esineitä esitellään Kapkaupungissa orjuudesta kertovassa Iziko-museossa (siirryt toiseen palveluun).

Arkeologit ovat nostaneet ylös kahleiden jäänteitä, alusta tasapainottaneen rautaisen painolastin sekä väkipyörän. Painolasti ja väkipyörä lainataan näytteille Washingtonissa sijaitsevaan National Museum of African American History and Culture (siirryt toiseen palveluun) -museoon, joka avaa ovensa ensi vuonna.

Samaan aikaan, kun tutkijat esittelevät tiistaina tuloksia laivan hylyn tutkimuksista, haaksirikon ja orjakaupan uhreille järjestetään muistoseremonia. Uhrien muistoksi mosambikilaiset, eteläafrikkalaiset ja yhdysvaltalaiset sukeltajat vievät hylylle maata mosambikilaiselta saarelta, josta São José lähti kohtalokkaalle matkalleen.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi