Kaupan aukioloajoista syntymässä lihava riita

Palvelualojen ammattiliitto PAM ei pidä kauppojen aukioloaikojen laajentamista tarpeellisena.

Kotimaa
Ann Selin.
PAMin puheenjohtaja Ann Selin.Jarmo Stenmark / Lehtikuva

Palvelualojen ammattiliitto arvostelee kovin sanoin hallituksen tapaa käynnistää vuoropuhelu palkansaajapuolen kanssa. PAMin puheenjohtaja Ann Selin luonnehtii hallituksen tarjoamaa yhteiskuntasopimusta kiristykseksi.

– Laitetaan sellainen hintalappu siihen päälle, että se on sitten palkansaajaliikkeen syy, jos joudutaan enemmän leikkaamaan, jos emme tee sellaista yhteiskuntasopimusta kuin hallitus haluaa. Näillä spekseillä, jotka meillä on tiedossa, sitä ei kyllä tule, Selin sanoo.

Selinin mielestä myös jankuttaminen kauppojen aukioloaikojen laajentamisesta voitaisiin lopettaa.

– Meillä on käytännössä jo vapaat aukiolot.

Hän toteaa, että muutama pyhäpäivä on hyvä olla vapaana myös kaupan väellä.

– En tiedä, onko hallituksen tarkoituksena luopua liikeaikalainsäädännöstä kokonaan. Sitä me kyllä vastustamme, Selin pohtii.

Kauppa vähentäisi sääntelyä

Muun muassa kauppajätti Keskon johdossa asiat nähdään toisin. Kauppojen sääntelyä tulee purkaa ja aukioloaikoja laajentaa.

– Kaikenlainen kaavoitukseen liittyvän sääntelyn vähentäminen ja purkaminen on tärkeää työpaikkojen luomiseksi, lataa Keskon pääjohtaja Mikko Helander.

Hänen mukaansa myös kauppojen aukioloaikoja koskevan sääntelyn purkaminen synnyttäisi heti Suomeen uusia työpaikkoja. Tärkeintä olisi vapauttaa etenkin pyhäpäivien aukioloaikoja, Helander sanoo.

Keskon johto näkee myös yhteiskuntasopimuksessa mahdollisuuden.

– Myös paikallinen sopiminen on kaupan allalle tärkeää ja se on kaikille aloille tärkeää, Helander summaa.

– Näkisin että se on nykyaikaa.

PAMin Seliniä tilanne kuitenkin arveluttaa.

– Meillä oli kyllä tarkoitus puhua liittokokouksessamme paikallisesta sopimisesta aika myönteisessä hengessä ja ajatella, että siellä on paljon mahdollisuuksia.

– Nyt tässä vallitsevassa ilmapiirissä se kyllä hirvittää. Jos palkansaajille on luvassa vain keppiä, niin kyllä se vie mahdollisuuksia paikallisen sopimisen kehittämiseltä valtavasti, Selin sanoo.