1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vantaan Hämeenkylän kirkko hamuaa energiaa taivaalta

Vantaan Hämeenkylän seurakunnassa haluttaisiin asentaa aurinkopaneelit kirkon katolle. Vastaavia paneeleita on asennettu kirkkojen katoille ainakin Englannissa, mutta Suomessa hanke olisi tiettävästi ensimmäinen. Hämeenkylän seurakuntaneuvosto päätti yksimielisesti kannattaa esitystä viime viikolla. Lopullinen päätös paneelien asentamisesta tehdään myöhemmin.

Vantaan Hämeenkylän seurakuntaneuvosto haluaisi kirkkonsa tasakatolle aurinkopaneeleja. Kuva: Hämeenkylän seurakunta, Vantaa

Idean takana oleva Hämeenkylän seurakunnan kirkkoherra Jukka Nevala uskoo, että seurakunta säästäisi aurinkopaneelien avulla tulevaisuudessa jopa kolmekymmentä prosenttia lämmityskustannuksistaan.

– Pyrkimyksemme on olla nollapäästöinen energiataloudellinen kirkko. Niin, että ostaisimme mahdollisimman vähän energiaa kirkon ylläpitoon ulkopuolelta. Parhaimmillaan tällainen energian kerääminen mahdollistaa myös jopa sen myymisen, Nevala sanoo.

Kirkkoherra Nevalan mukaan Hämeenkylän seurakunta haluaa olla ympäristöasioissa eturivissä ja suunnannäyttäjä muille.

– Hämeenkylän kirkossa on tasakatto. Aurinkopaneelien avulla saisimme kattopinta-alan hyötykäyttöön. Aurinkopaneelien tekniikka on kehittynyt ja hinnat laskeneet. Uskoisimme, että tämä olisi järkevä investointi, Nevala sanoo.

Kirkkoherra Nevala toivoo, että päätös asiasta saataisiin jo ensi syksyn aikana.

Hämeenkylän seurakunnan tiedottaja ja ympäristövastaava Anna Äystö huomauttaa, että muun muassa Englannissa kirkkojen aurinkopaneelit ovat tätä päivää.

– Esimerkiksi Oxfordin hiippakunta on kehoittanut kaikkia seurakuntiaan huomioimaan aurinkoenergian. Uskon, että Englannissa seurakuntien rahat ovat niin vähissä, että heidän on ollut ihan pakko tehdä jo näin. Mutta kyse on myös ympäristösyistä ja esimerkkinä olemisesta, Anna Äystö kertoo.

Kiinteistöosasto selvittää

Tällä hetkellä Hämeenkylän seurakuntaneuvoston ehdottama aurinkopaneeliasia on virkamiesvalmistelussa Vantaan seurakuntayhtymän kiinteistöosastolla.

Seurakuntayhtymän kiinteistöosaston kiinteistöjohtaja Sari Turunen sanoo, että ajatus on kannatettava, mutta tämän vuoden puolella asiaa ei saada valmiiksi.

– Mitään selvityksiä tai laskelmia ei vielä ole tehty, eikä paneelien rakentaminen ole vielä missään budjetissa. Emme siis vielä tiedä kuinka kannattavaa aurinkopaneelien rakentaminen olisi. Joulukuussa lyödään ensi vuoden budjettia kasaan. Silloin aikaisintaan voidaan edistää asiaa, Turunen sanoo.

– Lisäksi, kun kyse on kirkkorakennuksesta, sinne ei saa laittaa mitä tahansa. Tämä asia vaatii siis keskustelua myös kirkkohallituksen kanssa, koska kyseessä on olennainen muutos kirkkorakennukseen.

Kiinteistöjohtaja Turunen uskoo, että Hämeenkylän kirkon kohdalla luvan saanti kuitenkin on suhteellisen helppo, sillä kyse on tasakattoisesta kirkosta.

– Mutta esimerkiksi Pyhän Laurin kirkkoon, joka on pääkaupunkiseudun vanhin rakennus - siihen tuskin annettaisiin lupaa rakentaa aurinkopaneeleja, Turunen sanoo.

Turunen huomauttaa, että Vantaan seurakuntayhtymän tulee katsoa ennen päätöksen tekoa myös kokonaisuutta - mitä muuta korjattavaa on, ja miten muut kaupungin seurakunnat asiaan suhtautuvat.

– Kannatettava idea, mutta kokonaisuus täytyy katsoa, että missä järjestyksessä aletaan toteuttamaan mitäkin, kiinteistöjohtaja Turunen sanoo.

Hämeenkylän seurakunta toivoo aurinkopaneelien lisäksi myös maalämpöpumpun asentamista.