Lapissa puolensataa kylää mukana Avoimen kylät -päivässä

Lapissa puolensataa kylää järjestää jonkinlaisen tapahtuman ensi lauantaina, kun vietetään ensimmäistä valtakunnallista Avoimet kylät -päivää. Päivän avulla halutaan muun muassa luoda myönteistä mielikuvaa maaseudulla asumisesta ja edistää maalle muuttoa, sanoo kyläasiamies Pirjo Riskilä Lappilaiset kylät -yhdistyksestä.

kylät
Laavukirkko Sieppijärvellä
Laavukirkko Lestadiuspolulla, Sieppijärvi - Lappea (väli n.24 km) vanha Heinätie ja - reitti Pajalaan ja Köngäseen.Liisa Virtanen

Kyläasiamies Pirjo Riskilän mukaan kylissä järjestetään paljon sellaista, mistä ei naapurikylässäkään aina usein tiedetä. Jokaisella kylällä on oma historiansa ja perinteensä ja myös omanlaisensa ihmiset.

– On joskus hyvä kurkata omaa kylää kauemmaksi ja se on suositeltavaakin, hän sanoo.

Avoimet kylät -tapahtuma on saanut alkunsa Satakunnasta. Siellä tapahtumaa kokeiltiin irrallisena hankkeena ja nyt se muokattu valtakunnalliseksi tapahtumaksi, jonka takana ovat Suomen kylätoiminta -yhdistys ja sen alueorganisaatiot. Lapissa Avoimet kylät -tapahtumaa organisoi Lappillaiset kylät -yhdistys.

Kylä näyttäytyy omalla tavallaan

Avoimet kylät -päivänä jokainen tapahtumassa mukana oleva kylä näyttäytyy omalla tavallaan. Tapahtuma voi olla mitä tahansa; markkinoista tansseihin, teatterista liikuntatapahtumaan. Se voi olla kirpputoria, kyläkävelyä. Rajoja ei ole.

– Joissakin kylissä kerrotaan siellä myytävänä olevista tonteista, sanoo Lapin kyläasiamies Pirjo Riskilä.

Kolarissa bussilla kyläkierrokselle

Kolarissa Avoimet kylät -päivää vietetään varsin erikoisella tavalla. Kunnassa lähdetään bussiretkelle, kierretään kylästä kylään ja tutustutaan toisiin.

Kyläkulttuuria tuntureitten maasta -yhdistyksen toiminnanohjaaja Johanna Koivumaa kertoo, että ajatus bussiretkestä syntyi viime syksynä, kun Kolariin perustettiin kyläneuvosto. Neuvoston perustivat kyläyhdistykset ja antoivat sille nimen Kylien Kolari.

Kylät saivat ensimmäiseksi tehtäväkseen koota kylien nähtävyyksiä ja palveluja, jotta niistä saattaisiin tietoa matkailijoille. Ja jotakin on saatu kasaan.

Eelin kaupalta Erakko-Heikkisen kämpälle

Kolarin bussiretki käynnistyy Ylläsjärveltä Eelin kaupalta lauantaina kello 10. Ylläksen maisematietä auto hujauttaa Äkäslompoloon Jounin kaupalle. Bussissa kuullaan tarinoita molemmista tunturikylistä ja suunnataan nokkaa Äkäsjokisuuhun. Siellä Mannajärven levähdyspaikalla saadaan tietoa vanhoista kalkkiuuneista ja Äkäsjokisuun kylästä.

Johanna Koivumaa kertoo, että sitten matka jatkuu Saariputaalle ja Kolarin kirkonkylän kautta edelleen Sieppijärvelle, missä ollaan puoliltapäivin. Siellä käydään muun muassa Meän kodalla, laavukirkolla ja Laestadius-polulla.

Pasmajärvellä retkeläiset saavat nähdä, millaista oli ohran jauhaminen vesimyllyllä. Nuottavaarassa kyläyhdistys järjestää käynnin Erakko-Heikkisen kämpällä.

Lisäaikaa ilmoittautumiseen

Kolarissa halutaan, että mahdollisimman moni lähtee bussiretkelle kunnan kyliin. Johanna Koivumaa kertoo, että ilmoittautumisaikaa annettiin vielä tämä viikko. Hän on siinä yhteyshenkilönä.

– Nyt on jo kuitenkin tullut ilmoittautumisia niin paljon, että retki toteutuu, Johanna iloitsee.