1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Venäläiset ostamassa yhden Saimaan halutuimmista ranta-alueista

Suur-Saimaalla sijaitsevaa luonnonkaunista aluetta ei nähtävästi saada pidettyä enää suomalaisomistuksessa. Venäläisostajia on jo kaksi.

Luonto
Sarviniemi, havainne kuva Vireal Oy
Vireal Oy

Suur-Saimaan sydämessä oleva Taipalsaaren Sarviniemen alue on menossa todennäköisesti venäläisomistukseen.

Kiinteistövälitysyhtiö käy kauppaa kahden mahdollisen ostajan kanssa – molemmat ovat venäläisiä.

Vaikuttaa taholta, jonka kanssa ehdoista päästään sopimukseen

Kristian Korimo

Toinen, Virossa asuva ostajaehdokas olisi valmis ostamaan alueesta vain puolet. Toinen ehdokas on välittäjän mukaan taho, jolla on iso firma taustalla ja joka haluaa ostaa koko alueen.

– Vaikuttaa taholta, jonka kanssa ehdoista päästään sopimukseen, sanoo alueen välityksestä vastaavan Huoneistomarkkinointi Oy:n Kristian Korimo.

Haluttu, heitelty helmi

Sarviniemen alue on keskellä Saimaata, suurimpien selkien äärellä. Rantaan pääsee helposti isommillakin veneillä. Oikeuksia vesialueisiin olisi 16 000 hehtaaria ja kalastuslupia yli 1000 kappaletta.

Yli 80 hehtaarin luonnonkauniilla loma-alueella on ollut useita omistajia, muun muassa metsäyhtiö Stora Enso. Nyt maa-alueet kuuluvat kahdelle eri yksityistaholle, joiden suunnitelmat alueen kehittämisestä kaatuivat muun muassa kaavasotkuihin.

Viimeisimpänä alueen olisi halunnut ostaa puolustusvoimat, jolla on ampumarata-alue lähistöllä muutenkin. Puolustusvoimat pyysi metsähallitusta tekemään tarjouksen alueesta.

– Se oli naurettava, aivan absurdi tarjous. Se oli 3,3, miljoonaa euroa, mikä on alle maiden hankintahinnan, sanoo Korimo.

Uskon, että sinne pistetään aita ympärille ja sinne ei varmasti kukaan kävele sen jälkeen

Kristian Korimo

Hintaa taivutellaan

Alueen välittäjän Kristian Korimon mukaan alueen hintaa on jouduttu tarkastamaan jopa neljänneksen alaspäin.

Venäläinen maakaasu- ja öljykonserni Gazprom oli ollut kiinnostunut ostamaan alueen 10,5 miljoonan euron hintaan, mutta omistaja ei halunnut silloin myydä.

Valtiolle alue olisi taasen voitu myydä neljänneksen halvemmalla, koska valtio olisi pystynyt ostamaan sen verottomana.

Nyt kauppaa venäläistahon kanssa käydään samaan, noin 7,5 miljoonan euron hintaan, jota valtiolle tarjottiin.

– Siihen se hinta tulee asettumaan, sanoo Korimo.

Venäläisostajaehdokas on Korimon mukaan hyvin hidas toimissaan ja selvittelee rauhassa rahan saamista useammalta taholta. Tarkoitus on kuitenkin, että uusi omistaja olisi Sarviniemessä 1. lokakuuta mennessä.

Aidat alueen ympärille?

Vuoteen 2008 loma-alueena toimineella Sarviniemen alueella liikkuu edelleen paljon retkeilijöitä. Alueella on saanut liikkua vapaasti.

Välittäjä ei tiedä, mitkä mahdollisen venäläisomistajan aikeet alueen suhteen ovat, mutta alue todennäköisesti ainakin aidataan kaupan jälkeen.

– Eivät ainakaan mitään virkistysaluetta suunnittele. Uskon, että sinne pistetään aita ympärille ja sinne ei varmasti kukaan kävele sen jälkeen, sanoo Korimo.