Hyppää sisältöön

Hakkerille vaaditaan vankeutta – epäillään kymmenistätuhansista tietomurroista

Nuorta espoolaismiestä epäillään lukuisista tietoverkkorikoksista. Epäiltyjen rikosten kerrotaan tapahtuneen joulukuun 2012 ja syyskuun 2013 välisenä aikana. Nuorukainen on tullut tunnetuksi "Ryan"-nimellä.

Kuva: Salvatore Dinolfi / EPA

Syyttäjä vaatii nuorelle espoolaismiehelle kahdesta kolmeen vuotta ehdotonta vankeutta useista epäillyistä tietoverkkorikoksista. Tapauksen oikeuskäsittely on alkanut tänään tiistaina Espoon käräjäoikeudessa.

Syyttäjä vaatii miehelle rangaistusta törkeistä tietomurroista, tietoliikenteen häirinnästä, törkeästä petoksesta, törkeästä viestintäsalaisuuden loukkauksesta, tietomurrosta, rahanpesusta ja kahdesta törkeästä maksuvälinepetoksesta.

Syyttäjän mukaan muun muassa törkeitä tietomurtoja on tapahtunut 50 700.

Syyttäjä toteaa, että kyse on ollut suunnitelmallisesta, maailmanlaajuisesta toiminnasta ja teoista, jotka ovat loukanneet tietojenkäsittelyrauhaa ja tietoturvaa. Ne ovat myös aiheuttaneet "lukuisille tahoille kustannuksia" ympäri maailman.

Lisäksi syyttäjä vaatii, että nuorukainen tuomitaan menettämään valtiolle lähes 6 600 euroa, rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä. Syyttäjän mukaan hänet on myös tuomittava menettämään valtiolle rikoksentekovälineensä eli tietokoneensa.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet joulukuun 2012 ja syyskuun 2013 välisenä aikana. Tapauksessa on asianomistajana muun muassa yhdysvaltalainen Harvardin yliopisto.

Mies on tullut julkisuudessa tunnetuksi "Ryan"-nimellä. Hän esiintyi vuodenvaihteessa Lizard Squad -hakkeriryhmän edustajana muun muassa brittimediassa. Ryhmän on kerrottu ilmoittaneen, että se on vastuussa Sonyn ja Microsoftin verkkopelaajille tarkoitettujen palvelujen kaatamisesta joulukuussa 2014.

Nyt oikeuskäsittelyssä olevien rikosten epäillään tapahtuneen ennen tätä.

.
.