1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jari Aarniolle ehdotonta vankeutta Trevoc-jutussa

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Jari Aarnion ehdottomaan vankeuteen vuodeksi ja kahdeksaksi kuukaudeksi. Aarnio tuomittiin rekisterimerkintärikoksesta, kahdesta törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja lahjuksen ottamisesta.

Jari Aarnio Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Syyttäjä oli vaatinut Trevoc-oikeudenkäynnissä Aarniolle vähintään neljän vuoden pituista vankeusrangaistusta. Vaikka käräjäoikeus päätyi alle kahden vuoden vankeustuomioon, se on ehdoton rikoksen vakavuuden vuoksi.

Käräjäoikeus katsoi, että yhtiö-ja sijoitusjärjestelyn kautta Aarniolle oli tarkoitus antaa asema Trevoc-yhtiössä, joka myi yli miljoonalla eurolla seurantalaitteita ja ohjelmistoja suomalaisille viranomaisille. Aarnion asema yhtiössä pyrittiin peittämään. Tuomioistuimen mukaan Aarnio toimi esteellisenä Helsingin poliisilaitoksella, kun sinne hankittiin seurantalaitteita ja ohjelmistoja yhtiöstä.

Käräjäoikeus arvioi, että Aarnio asemansa ja virkatehtävänsä mukaisesti tosiasiallisesti osallistui Trevocin laitehankintojen valmisteluun. Oikeus myös arvioi, että Aarnio oli aloitteellinen ja ohjasi aktiivisesti hankintoja tehtäväksi nimenomaan Trevocilta, samalla kun hän oli Helsingin poliisilaitoksella seurantalaitteiden keskeinen asiantuntija.

Syytteet törkeästä lahjuksesta ja törkeästä petoksesta nurin

Syyttäjä katsoi, että Aarniolle luvattu asema Trevoc-yhtiössä oli törkeä lahjus. Helsingin käräjäoikeuden mukaan asema yhtiössä ei kuitenkaan täyttänyt lahjusrikosta.

Myös syyte törkeästä petoksesta kaatui. Oikeuden mukaan Trevocin laitteet olivat käyttökelpoisia eikä viranomaisia harhautettu. Rikollispomon kytkös yhtiön rahoitukseen ei oikeuden mielestä aiheuttanut sellaista riskiä tietoturvaan, että laitteiden käyttö olisi pitänyt lopettaa. Viranomaisten vaatimukset noin 700 000 euron vahingonkorvauksista hylättiin.

Pakettiauton lainaaminen oli lahjus

Sen sijaan oikeus katsoi Aarnion ottaneen vastaan lahjuksen, kun hän lainasi useita kertoja Trevoc Oy:n pakettiautoa ja sai yhtiöltä käyttöönsä kaksi tablet-tietokonetta.

Aarnio ja toinen henkilö tuomittiin Trevoc-jutussa myös rekisterimerkintärikoksesta.

Yhtiön toimitusjohtaja tuomittiin avunannosta törkeän virka-aseman väärinkäyttämiseen viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Syyttäjä vaati Keskusrikospoliisissa aiemmin työskenneelle miehelle vähintään kolmen vuoden vankeusrangaistusta.

Myös suojelupoliisissa työskennellyt poliisimies tuomittiin avunannosta törkeään virka-aseman väärinkäyttöön neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Rikollispomon syytteet hylättiin

Aarnioon yhdistetyn rikollispomon, Keijo Vilhusen kaikki syytteet hylättiin. Tuomioistuin totesi, että Aarnio oli salannut toimintansa Trevoc-yhtiön taustalla ja käyttänyt Vilhusta apunaan 200 000 euron rahoituksen järjestämisessä yhtiölle. Syyttäjä vaati Vilhuselle vähintään kahden vuoden vankeusrangaistusta.

Aarnion kannalta oikeus pitää vakavana sitä, että yhteistyö rikollispomon kanssa on liittynyt poliisin vaikeimmin valvottavissa oleviin tutkintakeinoihin, joissa luottamuksella on erityinen merkitys.

Vilhusen lisäksi neljän muun henkilön syytteet hylättiin kokonaisuudessaan.

Aarnio toimi suunnitelmallisesti

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Aarnion menettämään virkansa. Käräjäoikeuden tuomion mukaan Aarnion rikollinen toiminta oli suunnitelmallista ja pitkäkestoista, samalla kun hän toimi rikosylikomisarion virassa Helsingin poliisilaitoksen huumeyksikön johtajana.

Trevoc-jutun käsittely alkoi viime joulukuussa Helsingin käräjäoikeudessa. Jutun käsittely päättyi huhtikuussa.

Trevoc-jutun lisäksi Jari Aarniolla on alkamassa laaja huumeoikeudenkäynti, jossa Aarniota syytetään muun muassa kahdeksasta törkeästä huumerikoksesta. Huumeoikeudenkäynti alkaa tämän viikon torstaina Helsingin käräjäoikeudessa.