Yle Syyriassa: Kenraalin kana-aterialla tuhotussa maassa

Sisällissodan jäljet näkyvät rajuina heti Damaskoksen ulkopuolella. Kirjeenvaihtaja Marika Kataja-Lian kuvaa matkaa halki tuhotun maan.

Yle maailmalla
Tuhoutunut kylä Pohjois-Syyriassa.
Tuhoutunut kylä Pohjois-Syyriassa. Mehiläispesän muotoisia taloja on käytetty jo satoja vuosia luontaisena viilentäjänä. Yle

Heti Damaskoksen keskustasta lähdettyä on selvää, että kaupunki on todellakin ihan oma todellisuutensa. Muualla maassa tilanne on täysin toinen.

Tuhot alkavat heti esikaupunkialueella, ja Douma ja Harasta Damaskoksen kupeesta näyttävät lohduttomilta ylhäältä tieltä katsottuina.

Ajamme kohti pohjoista. Tien varren kylät ovat etupäässä autioita, vain muutamissa on merkkejä jonkinlaisesta asutuksesta. Osa on raunioina, osassa taloista vain luodin- ja kranaatinreikiä. Osa on melko ehjiä mutta selvästi tyhjiä.

On helppo havaita, mikä on aiheuttanut Syyrian suuret pakolaisvirrat.

Homsin kaupunki on pelkkää tuhottua korttelia toisensa jälkeen. Keskustassa on ilmeisesti jo normaalimpaa elämää, mutta sinne emme nyt tällä matkalla mene.

Kiertotie tyhjässä maassa

Homsista käännymme itään päin pienemmälle tielle, sillä pohjoiseen menevä päätie ei ole turvallinen. Sen alueella on kapinallisjoukkoja, ja isoja alueita ennen Aleppoa on kapinallisten hallussa.

Pohjois-Syyrian tyhjyydessä on myös suola-aavikoita.
Pohjois-Syyrian tyhjyydessä on myös suola-aavikoita.Yle

Aleppoon pitää siis kulkea pitkää kiertotietä. Maisema on kilometritolkulla autiota, lähes aavikkoa, tyhjää maata. Siellä täällä näkyy vain pieniä lammaslaumoja paimenineen.

Tunne ei ole mukava, sillä jos täällä jotain sattuisi, apu olisi kaukana. Ja ääriliike Isis on tässä kohtaa vain muutaman kilometrin päässä, osoittaa kuvaaja idän suuntaan. Isisin pääkaupunkiin Raqqaan on vain vajaat sata kilometriä.

Välillä savupilvet valtaavat maiseman, sillä Isis on sytyttänyt viljapeltoja tuleen.

Tiellä on tuon tuosta Syyrian armeijan tarkastuspisteitä. Osassa heiluu libanonilaisen shiiajärjestö Hizbollahin liput.

Mitä pidemmälle tietä ajamme, sitä epämääräisemmän näköiseksi muuttuu myös aavikkotukikohtien sotilaiden ulkoasu. Raskaasti aseistettuja miehiä osin siviilivaatteissa. Pitkiä partoja, mustia paitoja.

Pikkutie on välillä lähes tukossa rekkojen jonoista. Myös hallituksen hallussa olevan Aleppon puolen ruoka- ja muukin huolto kulkee tätä tietä. Rekkojen reitit muuallakin maassa ovat muuttuneet valtavasti sen jälkeen kun Jordania sulki rajansa etelässä. Rekat joutuvat kiertämään nyt Irakin kautta Persianlahdelle. Matka kestää kuukauden suuntaansa, eikä se ole välttämättä turvallinen.

Tukikohta aavikolla

Saavumme tukikohtaan, joka on alueen hallintokeskus. Tukikohta näyttää Mad Max -elokuvaan sopivalta: on ruosteista tynnyriaitaa, ajoneuvonromuja, piikkilanka-aitaa sekä raskas aseistus. Valitettavasti tukikohtaa ei ole lupa kuvata.

Tukikohdassa meidät ottaa vastaan Syyrian armeijan kenraali, jonka komennossa joukot alueella ovat. Meidän pitää pyytää lupa kääntyä vielä pienemmälle tielle. Tiellä on taisteltu tuon tuosta, ja mikäli on tieto välittömästä vaarasta, se suljetaan siviileiltä.

Nyt tie on sen verran turvallinen, että saamme luvan jatkaa matkaa. Ensin kenraali haluaa kuitenkin tarjota aterian, sillä seuraavalla etapilla ei ruokaa ole. Sotilaspalvelijat kattavat grillattua kanaa ja perunoita, jotka syömme samalta lautaselta sormin. Kana on mausteista ja erittäin herkullista.

Tukikohdasta jatkamme pikkutielle, jonka varrella taisteluiden merkit ovat näkyvissä. Rikki räjäytettyjä lava-autoja, poltettua maisemaa. Tämän tien hallinnasta taistellaan jatkuvasti.

Mehiläispesäkylät

Kylät on ammuttu seulaksi, eikä missään näy ihmisiä. Osassa kylistä talot ovat muodoltaan ikiaikaisia mehiläispesiä muistuttavia kupoleita. Näitä Pohjois-Syyrian taloja ihasteli myös muuan Agatha Christie, joka vieraili alueella arkeologimiehensä matkassa.

Ihmisiä ei näissä kylissä enää näy.
Ihmisiä ei näissä kylissä enää näy.Yle

Lähempänä Aleppoa näemme jo aktiivisen taistelun merkkejä. Ammukset ovat sytyttäneet tulipaloja, ja kranaattien aiheuttamat savupatsaat värjäävät taivasta.

Aleppon pohjoispuolella Isis on hyökännyt kapinallisia vastaan viikonlopusta saakka. Isis yrittää katkaista Alepposta Turkin rajalle vievän huoltoreitin. Mikäli Isis saa tuon tien valtaansa, koko Aleppo voi olla vaarassa.

Saavumme perille illansuussa. Rajut pommitusäänet kuuluvat läpi yön.

Damaskos, Syyria