Nyt lakkasuot voi nähdä ilmasta käsin – kuvauskopterit löytävät marjat ja sienet

Pohjois-Karjalan runsaat suot voidaan nyt nähdä lintuperspektiivistä. Luonnonvarakeskus aikoo lennättää uusia kuvauskoptereitaan soiden ja metsien yllä.

luonto
Luonnonvarakeskuksen kauko-ohjattava ilmakuvauskopteri.

Luonnonvarakeskus on hankkinut kaksi kauko-ohjattavaa ilmakuvauskopteria Joensuun toimipisteelleen. Kyseessä on ensimmäinen kerta kun Luonnonvarakeskus hankkii koptereita sekä kouluttaa omaa väkeä niiden ohjaamiseen.

– Nyt voimme lähteä ilmakuvaamaan milloin vain. Tätä ei ennen pystytty rahallisten tai ajallisten resurssien puolesta toteuttamaan nopealla aikataululla, Luonnonvarakeskuksen vanhempi tutkija Henri Vanhanen sanoo.

Pelloilta metsiin

Luonnonvarakeskus on jo testannut ilmakuvausta pelloilla tauti- ja tuholaiskartoituksen sekä lannoitustarpeiden tarkastamisten yhteydessä. Seuraavaksi kopterit lennätetään metsän ylle.

– Koptereita voidaan käyttää esimerkiksi metsäenergian tutkimukseen ja marjasatoarvioihin. Oma mielenkiintoni on marjat ja sienet eli kyllä sitä hillasoille suunnataan kukinnan aikaan, Vanhanen naurahtaa.

Koptereita voidaan käyttää esimerkiksi metsäenergian tutkimukseen ja marjasatoarvioihin.

Henri Vanhanen

Tutkimustyön lisäksi uusilla koptereilla kuvattua materiaalia käytetään Luonnonvarakeskuksen audiovisuaalisiin tuotoksiin.

– Aiomme tuottaa sellaista materiaalia, jota ei ole aiemmin meiltä nähty. Uudet tutkimusrahoituskanavat vaativat, että yleisölle viestitään mahdollisimman laajasti eri menetelmin ja me nimenomaan haluamme tuoda tutkimuksia mahdollisimman laajalle yleisölle, Vanhanen kertoo.