1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Espoon kadonneista tietokoneista huhuttu jo pitkään – "Ei tullut yllätyksenä"

Epäselvyyksistä on tiedetty organisaation sisällä kaupunginvaltuuston puheenjohtajan mukaan jo pidemmän aikaa. Espoon kadonneita vuokralaitteita on etsitty kaupungin tiloista. Kadonneiden tietokoneiden kohtaloa tutkii nyt Länsi-Uudenmaan poliisi. Tutkintanimikkeenä on tällä hetkellä törkeä kavallus.

Kuva: Antti Laakso / Yle

Espoon kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Jyrki Kasvin (vihr.) mukaan tietokoneiden katoaminen ei tullut henkilöstölle yllätyksenä, vaikka virallisesti asiasta tiedotettiin vasta eilen.

– Huhuja asiasta on alkanut liikkumaan jo viime talvena. Kaupunginvaltuusto ei ole vielä asiaan reagoinut, sillä virallista tietoa ei ole vielä saatavilla tiedotetta enempää, kertoo Kasvi.

Kasvin mukaan it-laitteita epäiltiin ensin olevan kadoksissa enemmänkin. Espoon kaupungin tiloja, kaappeja ja kellareita on käyty hänen mukaansa läpi "täikammalla".

Vyyhti alkoi purkautua 2012, kun tietohallinnon henkilökuntaa vaihtui. Mahdollinen hävikki havaittiin, kun leasing-koneiden viivästysvuokrakulut alkoivat kerääntyä. Laitteet havaittiin fyysisesti kadonneiksi keväällä 2014 tehdyssä inventaariossa.

– Rehellisyyden nimissä on myönnettävä, että tilanteeseen havahduttiin aivan liian myöhään. Veronmaksajien rahoja on palanut useita miljoonia, Kasvi sanoo.

Kaupunginvaltuustolta ei laitteita puheenjohtajan mukaan ole kadoksissa.

Espoon kaupunki tiedotti eilen julkisuuteen noin 9600 tietokoneesta ja tulostimesta, joiden kohtalo on epäselvä. Laitteistoa on kadonnut useamman vuoden ajan.

Espoon kaupungin liiketoimintajohtaja Mauri Suuperkon mukaan kaupunginjohto ei epäile henkilökuntaa katoamisista.

Poliisitutkinta vie vielä useita kuukausia

Espoon kaupunki teki kadonneista tietokoneista tutkintapyynnön poliisille viime joulukuussa,

Tapausta tutkivasta Länsi-Uudenmaan poliisista kerrotaan, että tutkintanimikkeenä on toistaiseksi törkeä kavallus. Tutkinta jatkuu yhä, ja tutkintanimike voi vielä muuttua.

Kavalluksesta on kyse, jos anastaa toisen omaisuutta tai varoja. Törkeässä kavalluksessa omaisuus on erittäin arvokas tai anastettujen varojen määrä suuri.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Minna Immonen kertoo, että epäiltyjä on useita. Tarkemmin hän ei halua tässä vaiheessa kommentoida, keitä rikoksesta epäillään.

Immosen mukaan tutkintalinjoja on useita. Tutkinta kestänee vielä kuukausia.