Tampereen Tarastenjärven jätteenpolttolaitoksen ensitulet syttyvät elokuussa

Tarastenjärvelle tulevaa jätteenpolttolaitosta on viime aikoina testattu tarkasti. Koeajot alkavat syksyllä, ja jätteistä aletaan toden teolla tehdä energiaa ensi tammikuussa.

Kotimaa
Tammervoiman jätteenpolttolaitos Tampereen Tarastenjärvelllä.
Jätteenpolttolaitos on kohonnut Tarastenjärven kaatopaikan maisemiin.Yle Matti Vikman

Tampereen Tarastenjärvelle tuleva jätteenpolttolaitos on edennyt käyttöönottovaiheeseen. Laiteasennukset ovat pitkälti valmiiita, minkä lisäksi sähkötyöt ja automatisointi ovat edenneet suunnitelmien mukaan.

Jätteenpolttolaitoksella on tehty useita eri testejä. Ne pitävät sisällään mekaanisia ja kylmätestauksia sekä vesiajoja.

– Tulokset ovat olleet positiivisia. Se tarkoittaa, että putkistot pitävät ja laitteet toimivat kuten kuuluu, arvioi hankepäällikkö Hannu Koisti Pirkanmaan Jätehuollosta.

Orgaaninen jäte ei kuulu kaatopaikalle

Ensitulet laitoksen kattilaan sytytetään elokuussa. Kuukausi tämän jälkeen jätteitä otetaan laitokseen ja koeajot käynnistyvät. Tuotannollinen toiminta alkaa tammikuussa 2016.

Pidemmällä tähtäimellä metaanipäästöt loppuvat ja hajuhaitat vähenevät.

Hankepäällikkö Hannu Koisti

Arinatekniikalla toimiva jätteenpolttolaitos säästää Koistin mukaan ympäristöä. Pirkanmaan jätehuollon kannalta orgaanisen jätteen kaatopaikkarajoitus osuu sopivaan ajankohtaan.

– Pystymme toimimaan ensi vuoden alussa voimaan tulevien säädösten mukaan. Pidemmällä tähtäimellä metaanipäästöt loppuvat ja hajuhaitat vähenevät, Koisti kertoo.

Jätteenpoltto kiinnostaa

Hannu Koistin mukaan jätteenpoltto on yleisötilaisuuksissa herättänyt paljon myönteistä mielenkiintoa. Moni on jopa kysynyt miksi tällaista ei ole aiemmin tehty.

Koistin näkemys saa vahvistusta käynnillä Tarastenjärven kaatopaikalla. Yksi asiakkaista on Roni Roponen, jolle jätteitä kertyi yrityksen kevätsiivouksesta.

– Hieno pytinki se on. Pari kertaa viiikossa tulee ajettua ohi ja kyllä se tuonne tielle näkyy, sen verran korkea laitos kun on, Roponen kommentoi lähellä olevaa jätteenpolttolaitosta.

– Varmasti ihan asiallinen juttu. Hyvä että saadaan jätteet poltettua, kyllä Riihimäelläkin oleva ongelmajätelaitos on aivan tarpeellinen, toteaa kaatopaikalla asioiva Aarno Wetterstrand.