1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Miten opettaa rahankäyttöä? Lapsi voi olla ymmällään korttimaailmassa

Lapsen tutustuttaminen rahan maailmaan on korttien ja virtuaalirahan aikana hankalaa. Raha ei kuitenkaan tule automaattisesti seinästä, eivätkä vanhemmat maksa enää aikuistuvan nuoren kuluja. Pankkialan ammattilaisen mielestä rahan käyttöä kannattaisi opettaa jo pikkulapselle.

Kuva: Hanne Kinnunen / Yle

Säästöpossujen ja kolikoiden aikakaudella pieni lapsi tutustui rahaan helposti, kun hän tipautti saamansa pennoset säästölippaaseen. Tavoitteena saattoi olla joku pieni hankinta. Säästöjen kertymistä tarkkailtiin sitten tilikirjasta, mikä kannusti säästämään entistä ahkerammin.

Pankinjohtaja Jaana Haakana Osuuspankista Kokkolasta myöntää, että korttimaksamisen aikakaudella kodeissa ei välttämättä ole kolikoita käytössä.

– Minusta olisi silti hyvä tutustuttaa jo muutaman vuoden ikäinen lapsi rahaan jonkun leikin kautta. On todella tärkeää opettaa lapsille, ettei rahaa nosteta vain automaatista, vaan rahan eteen pitää tehdä töitä. Tässä lapsi tarvitsee aikuisen opastusta.

Torimyynti opettajana

Rahaa voi ansaita kotona kotitöillä. Monelle lapselle ensimmäinen "kesätyö" on omien lelujen myyminen iltatorilla. Myyntityö ja rahan ansaitseminen ovat hyviä tapoja oppia.

Minusta olisi silti hyvä tutustuttaa jo muutaman vuoden ikäinen lapsi rahaan jonkun leikin kautta.

pankinjohtaja Jaana Haakana

– Lapsi huomaa rahan arvon silläkin tavalla, että hän voi vaihtaa juuri ansaitsemansa rahat viereisessä kojussa johonkin tavaraan.

Pankinjohtaja toivoo tietysti myös, että nykylapset oppisivat säästämään.

– Olisi hyvä rajoittaa rahankäyttöä sillä tavalla, ettei kuukausi- tai viikkorahaa saisi heti laittaa menemään. Osa rahoista voidaan vakka säästää jotain tavoitetta varten, muutaman kuukauden päähän. Jos aina saa vanhemmilta kaiken, kotoa lähtevän nuoren voi olla vaikea saada rahaa riittämään kaikkiin maksuihin.

Vanhemmilta pesämuna

Jaana Haakana on työssään huomannut, että suhde säästämiseen on muuttunut paljon menneistä ajoista.

– Vanhemmat ja isovanhemmat laittavat nyt usein lapselle pienestä saakka muutaman kympin kuukausittain rahastoihin tai sijoitusvakuutuksiin. Säästöt ovat pesämuna mopon tai auton hankintaa varten. Nuoria itseäänkin tuntuvat kiinnostavan rahasto- ja osakesäästäminen.

Jaana Haakana myöntää, että kun sitä tilikirjaa ei ole, varsinkin pienen lapsen on hankala tarkistaa säästöjensä kertymistä. Vanhempi voi tietysti tulostaa tiliotteen. Alaikäinen voi myös saada automaattikortin, jolla hän voi itsekin tarkistaa saldonsa automaatilla.

– Meillä pankeissa on haasteena kehitellä sovelluksia, joilla rahan kertymistä voi tarkastella helpoimmin.