1. yle.fi
  2. Uutiset

Demonstraattori on riisuttu simulaattori

Jyväskylän Tikkakoskella voi tutustua yhdysvaltalaisen F-35 -hävittäjän demonstraattoriin. F-35 on yksi mahdollisista Hornetien seuraajista Suomessa.

Kotimaan uutiset
Hornet

Ilmavoimien käytössä oleville Hornet-koneille etsitään seuraajaa. Nykyinen, vuodesta 1995 lähtien käytössä ollut Hornet-kalusto tulee tiensä päähän 2020-luvun lopulla, ja ensi viikolla julkaistaan Puolustusministeriön asettaman työryhmän esiselvitys hävittäjähankinnasta.

Keski-Suomen Ilmailumuseossa Tikkakoskella voi tiistaina ja keskiviikkona tutustua yhteen mahdollisista vaihtoehdoista eli yhdysvaltalaiseen F-35-hävittäjään. Oikea kone ei näytillä kuitenkaan ole, vaan niin sanottu demonstraattori, joka on kevennetty versio simulaattorista.

Demonstraattori on nyt toista kertaa vierailulla Suomessa. Tikkakosken visiitin jälkeen se matkaa Turkuun lentonäytökseen.

- Täällä Tikkakoskella sitä voivat käydä katsomassa sotilasilmailun ammattilaiset. Samalla muodostuu pieni käsitys siitä, minkälainen tulevaisuuden Ilmavoimien kone voisi olla. Mitään päätöksiähän asiasta ei vielä olla tehty, kertoo Ilmailumuseon johtaja Kai Mecklin.

Laite on tarkoitettu koneen markkinointikäyttöön, Tikkakoskelle se saapui Turkista. Mukana tulevat myös tehtaan markkinointimiehet. Kaikki kävijät eivät pääse demonstraattoria kokeilemaan, ainoastaan ammattilaisilla on mahdollisuus siihen. Läheltä pääsee kuitenkin katsomaan.

Yle Keski-Suomen Riikka Pennanen päästettiin poikkeuksellisesti F-35 -demonstraattoriin ohjaimiin Tikkakosken Ilmailumuseossa. Katso video ylhäältä.

Lue seuraavaksi