1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Onko virheilmoituksen lähettämisestä mitään hyötyä?

Tietokoneohjelmien jumahtaminen on nettisurffaajan ja tietotyöläisen arkea. Virheilmoituksen lähettäminen saattaa viedä muutaman ylimääräisen sekunnin, mutta siitä voi yllättävän paljon hyötyä.

Kotimaan uutiset
Virheilmoituksia
Yle Uutisgrafiikka

Tuttu tilanne töissä tai kotisohvalla. Tietokone-ohjelma jumahtaa ja ikkunassa alkaa kieppua tiimalasi. Hakkaat konetta aikasi ja lopulta se kysyy sinulta: haluatko lähettää virheilmoituksen?

Kysymyksemme virheilmoitusten hyödyistä ja haitoista herättää ohjelmistotaloissa ja virastoissa ensin päänpyöritystä. Kannattaako nähdä vaivaa?

– Ilman virheilmoituksia ohjelmistot eivät kehity. Niiden lähettäminen on tietysti täysin vapaaehtoista, sanoo tietoturva-asiantuntija Aleksi Parhonen Viestintävirastosta.

Yhteensopivuus paranee

Ohjelmistojätti Microsoft vahvistaa Viestintäviraston näkemyksen. Ohjelmistotalo saa virheilmoitusten kautta huomattavan määrän tietoa.

– Me tutkimme tavallaan tietokoneen aivot. Ei meitä kiinnosta, kirjoittiko käyttäjä rakkauskirjettä vai laskiko hän työntekijöidensä palkkoja, sanoo Microsoftin liiketoimintajohtaja Tom Toivonen.

"Jotain tarttis tehdä"

Jos virheilmoituksia tulee samana päivänä tuhansia, ohjelmistoyhtiö huomaa, että jotain on vikana. Virheilmoituksista voi esimerkiksi selvitä, että tietyn kameran kuvia ei saa tulostettua tietyllä tulostinmerkillä. Ohjelmistoyhtiö voi ilmoittaa kameratehtaalle, että "jotain tarttis tehdä".

– Kenenkään ei ole pakko antaa tietoja. Käyttäjiltä kysytään aina suostumus, liiiketoimintajohtaja Tom Toivonen sanoo.

Tietokoneyritys IBM:lta kerrotaan, että, perusperiaate on yksinkertainen, jos suunnittelija ei tiedä, mikä on vialla, vikaa ei voi korjata.

Hyöty tulee kaikille

Kumpaa kuluttajan lähettämä virheilmoitus hyödyttää enemmän, kuluttajaa vai ohjelmistoyhtiötä?

– Molempia. Ilmoituksesta saa tietoa siitä, missä on vikoja. Vikoja voidaan korjata ohjelman seuraavassa versiossa, sanoo tietoturva-asiantuntija Aleksi Parhonen Viestintävirastosta.

Lue seuraavaksi